O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
MAPA Sve je spremno za ključnu bitku na jugu od koje zavisi ...
29. Jul 2022. godine
Autor:Ana Tašković /// Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs
Bitka za Herson, grad na reci Dnjepar, mogla bi da odluči budućnost rata koji traje više od 150 dana. Najveći grad po kojem i cela oblast nosi ime, jedan je od prvih koji je pao u ruske ruke u prvim danima rata, a sad Ukrajina tvrdi da će biti prvi grad koji će osloboditi od ruske okupacije i time pokrenuti niz pobeda koje bi za konačnicu trebalo da imaju poraz ruske vojske.


Ključne borbe za grad tek se očekuju u narednim danima, ali vojni stručnjaci upozoravaju da bi bitka za ovaj grad mogla da bude jedna od najkrvavijih od početka rata 24. februara 2022. godine.

Ukrajinska vojska već se približila gradu i sada cilja mostove koje prelaze reku Dnjepar. Cilj je da se ruskoj vojsci ograniči logistička potpora i dostupnost artiljeriji koja se nalazi na zapadnoj obali. Četiri mosta na Dnjepru smatraju se ključnim za bitku za Herson.

Najveći i najvažniji, Antonovski most, od ponedeljka je van funkcije kao posledica ukrajinskih napada koji su oštetili most. Video zapisi i iskazi svedoka pokazuju da se čulo 18 detonacija na mostu koji služi kao jedna od glavnih ruskih ruta snabdevanja. Pogođen je i drugi železički most uzvodno.


"Raketni sistem HIMARS je zadao još jedan snažan udarac jednom od dva mosta koje osvajači koriste za masovno prebacivanje trupa. Nadajmo se da ovog puta most neće izdržati snagu raketnog napada HIMARS-a",objavio je Anton Geraščenko, viši savetnik ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog.Treći most, koji senalazi u u Novoj Kahovki, najsigurniji je put za Ruse, obzirom da most prelazi preko brane. Ukrajinska vojska ne sme da je uništi zbog straha da ne izazove poplavu koja bi mogla uništi i sam grad Herson.

Zašto je Herson bitan?

Slično Marijupolju, Herson je za obe strane jedan od najvažnijih ciljeva.

Herson je jedan od prvih gradova koji je ruska vojska pokorila na početku rata. U ovom gradu otpor je bio manji u odnosu na druge gradove u oblasti, jer je u Hersonu brojnije prorusko stanovništvo. Ruska vojska je bez većih problema osvojila grad i nametnula novu vojnu i civilnu administraciju, koja Herson tretira kao „oslobođeni grad“. Ista ta vlast nedeljama unazad deli ruske pasoše preostalim stanovnicima i najavljuje refrendum o spajanju sa Rusijom koji bi mogao da bude održan u septembru.

Sa druge strane, Ukrajina najavljuje da će u septembru povratiti Herson pod svoju kontrolu i proterati rusku vojsku. Sergij Klan, ukrajinski pomoćnik administrativnog načelnika Hersonske oblasti, rekao je za ukrajinsku televiziju da je došlo do preokreta i da će region „definitivno biti oslobođen do septembra“.


Ukoliko u tome uspe, Ukrajina bi ostvarila veliku pobedu na bojnom polju koja bi joj omogućila da potom krene na susednu Zaporošku oblast na istoku koja je većim delom pod ruskom kontrolom, a zatim dalje ka istoku i Donbasu na koji se Zaporoška oblast naslanja. Takođe, osvajanjem Hersonske oblasti Ukrajina bi sprečila dalje napredovanje ruske vojske na jugu ka Odesi i povratila deo kontrole nad crnomorskim obalama.

Ukrajina svoj optimizam u kontraofanzivi na jugu gradi na moćnom američkom raketnom sistemu HIMARS koji je od nedavno u njenim rukama. Oružje, koje je ukrajinski predsednik Zelenski mesecima tražio, smatra se ključnim u ovom okršaju jer će omogućiti ukrajinskoj vojsci precizne udare na ruske pozicije, čak i one udaljene do 80 kilometara.

Ukrajinska vojska uveliko koristi HIMARS, a ono što su napadi sproveli prethodnih dana pokazili je da ruski PVO uglavnom ne može da odgovori na ove rakete.

Tokom poslednje dve nedelje ukrajinske snage više puta su gađale ruska skladišta municije i komandna mesta HIMARS-om. U pitanju je 50 ciljeva prema rečima ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova. Rusija je sa druge strane ispalila rakete na ukrajinske položaje duž obale.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti