O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Senat SAD odobrio pristupanje Finske i Švedske u NATO
04. Avgust 2022. godine
Autor:Beta /// Foto: Tanjug / AP, J. Scott Applewhite
Senat Sjedinjenih Američkih Država, koji broji sto mesta, odobrio je pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije proširenje 30-članog saveza od 1990-ih, do kojeg dolazi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u podržalo je 95 članova Senata u jeku vojne kampanje koju Rusija duže od pet meseci vodi protiv susedne Ukrajine, prenosi Glas Amerike.

Predsednik SAD Džozef Bajden, čvrsti zagovornik podrške Ukrajini, zalaže se za što skoriji prijem dve države sa severa Evrope u zapadni vojno-politički savez.

Većina demokrata i republikanaca izrazila je snažnu podršku proširenju Alijanse. U julu je Odbor za spoljne poslove Senata podržao članstvo Finske i Švedske.

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO kao reakciju na rusku invaziju u Ukrajini. Rusija je, sa druge strane, obe države upozorila na moguće posledice članstva u Alijansi.

Trideset članica NATO-a potpisalo je protokol o pristupanju Finske i Švedske, koji će im omogućiti pridruživanje kada parlamenti zemalja članica ratifikuju odluku.

Taj proces mogao bi potrajati godinu dana – a po njegovom okončanju Finska i Švedska će biti zaštićene klauzulom o odbrani – prema kojoj je napad na jednu članicu napad na sve.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti