O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Danas: RTV prekida program
23. Avgust 2013. godine
Novi Sad -- Radio televizija Vojvodine (RTV) 1. septembra prestaje da emituje program, zbog finansijskih problema, saznaje Danas.
Prema izvoru lista Danas iz ove medijske kuće, na programu RTV ostaće samo informativni program, dok će svi ostali projekti biti ukinuti, odnosno neće se više proizvoditi program.

Kako objašnjava, situacija u RTV je dramatična, jer nema novca ni za plate, honorare, ali ni za putne troškove, čak ni za benzin za odlazak na snimanje. Kako objašnjava isti izvor, RTV je dužna zaposlenima tri plate, dok je dug prema dobavljačima dostigao fantastičnih osam milion evra. 
U dug spadaju neplaćeni računi za struju, vodu, zakup prostorija, ugovore za filmove... 

Dodatni problem za vlasti u Srbiji predstavlja i veliko nezadovoljstvo zvaničnog Brisela, odnosno institucija Evropske unije koje se bave slobodom medija. Zabrinutost EU se prevashodno odnosi na to što će biti ukinuti svi programi na jezicima manjina, kojih ima 10. Brisel naročito "žulja" to što je RTV televizija veoma važna za jednu multietničku sredinu kakva je Vojvodina. 

Dodatno uznemirenje institucija EU izaziva i najava ukidanja TV pretplate i prelaska javnih servisa - Radio-televizije Srbije i RTV na državni budžet, čemu se EU oštro protivi. 

Istovremeno, u četvrtak je održan sastanak potpredsednika Vlade AP Vojvodine i pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Slaviše Grujića i savetnika za medije Evropske komisije u Srbiji Aleksandra Đorđevića. Grujić je istakao da je uz nedostatak sredstava za finansiranje, gorući problem pokrajinskog javnog servisa to što od 1999. godine ova televizija nema svoj radni prostor, saopšteno je iz pokrajinske vlade. 

On je dodao da Vlada Vojvodine po zakonu ne može finansijski da pomogne Radio-televiziji Vojvodine, osim kroz projektno finansiranje za arhiviranja TV građe i predstojeće digitalizacije. Grujić i Đorđević složili su se da javni servisi moraju da opstanu, iako je trenutna situacija veoma teška, zbog nedostataka sredstava za plate i za svakodnevni rad, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se i da je ocenjeno da prelazak na budžetsko finansiranje tokom naredne dve godine nije trajno rešenje, te da se zato kroz zakonske regulative mora definisati njihov dalji opstanak, kao i rešenje i za rad lokalnih medija kojih u Vojvodini ima u svakoj od 45 opština.

Izvor: B92/Danas
Foto: B92
Zvanično je kraj
22. Mart 2023. godine
Arhiva vesti