O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Komandant Kfora: Nema potencijalnog rizika od rata na Kosovu
24. Avgust 2022. godine
Autor:KoSSev /// Foto/izvor: KFOR Public Affairs Office
Komandant Kfora, general-major Ferenc Kajari, ocenio je da nema potencijalnog rizika od rata na Kosovu i kazao da je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarao o tome da nije dobro pričati o ratu.


“Najjednostavniji odgovor je ne. Mislim da rat nije relevantno pitanje, verujem. KFOR nije video nikakve naznake takvog događaja. U ovom delu nema opasnosti od rata, tu su NATO i Kfor”, kazao je u intervjuu za RTK, prenosi KoSSev.

Kfor ima sopstvene resurse i pažljivo prati situaciju na administrativnoj pograničnoj liniji i ništa posebno nisu primetili, nisu zabeležili ni neuobičajenu aktivnost, potvrdio je Kajari.

Što se tiče grafita koji se na Severu ispisuju u nekoliko navrata ovog leta, Kajati uverava da će Kfor u slučaju bezbednosne pretnje reagovati i prikupiti činjenice za to.

„Saradnja sa kosovskom policijom je redovna i dosta dobra i oni koordinošu aktivnosti na terenu kao i neke zajedničke patrole“, rekao je Kajari.

NATO, za relativno kratko vreme, može da doda vojne trupe i dodatnu opremu ako mu zatreba, ponovio je ono što je prošle nedelje kazao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Kajari nije želeo da komentariše da li je predsednik Srbije tražio od njega da koncentriše trupe Kfora na mostu preko reke Ibar. On je rekao da oni i niko drugi odlučuju o aktivnostima vojne misije Kfora.

Kfor neće dozvoliti barikade ukoliko budu postavljene
Rezolucija UN 1244 daje dva zadatka Kforu na Kosovu, koje je Kajari nazvao glavnim zadacima – „očuvati životnu sredinu i red na Kosovu i sačuvati slobodu slobodnog kretanja za sve građane“.

„Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja“, dodao je Kajari.

Podsetio je, sa druge strane, na dogovor Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i NATO o tome da na Sever KBS ne mogu da idu bez saglasnosti komandanta Kfora.

Prema njegovim rečima, „tako je bilo i ranije i svi su se oko toga složili“.

Govorio je istovremeno i o saradnji sa Kosovskim bezbednosnim snagama u okviru mandata, kao što su uklanjanje eksplozivnih naprava, humanitarna pomoć i potraga za spasavanjem.

„Mnogo puta se pokazalo da su Kosovske bezbednosne snage veoma sposobne da obavljaju svoje dužnosti“, rekao je Kajari.

Kfor prati aktivnosti svih grupa
Na pitanje RTK o delovanju srpskih kriminalnih grupa na Severu, general-major Kajari je rekao da Kfor pažljivo prati aktivnost na tim područjima.

“Mi pratimo aktivnosti svih grupa koje deluju u našoj zoni delovanja i to znači da pratimo sve takve izjave“, rekao je on i dodao da Rezolucija nalaže Kforu da održava bezbednosnu situaciju na Kosovu, a on će delovati da osigura bezbedno okruženje.

“Iskoristićemo sve naše kapacitete koliko je potrebno da obnovimo i održimo bezbednosnu situaciju. Kfor ima sve potrebne kapacitete i odgovarajuće resurse, kao i mandat da deluje protiv svih grupa koje mogu da ugroze bezbednost na celom području“, rekao je Kajari za RTK.

On je dodao da Kfor ne hapsi pojedince, jer to nije u njihovom mandatu. Ali, ako postoji potreba da se reaguje na nasilne grupe koje ugrožavaju bezbednost, onda KFOR i dalje ima pravo da zaustavi one koji se opiru njegovim aktivnostima. Primarni zadatak Kfora je sprečavanje nasilja i stvaranje povoljnih uslova za pregovorem, ukazao je.

„Ako vidimo porast tenzija i pregovori ne budu uspešni, postupićemo u skladu sa svojim mandatom“, rekao je on.

Bezbednost manastira Dečani nije ugrožena
„Kfor je odgovoran za bezbednost manastira Dečani i to je poslednji objekat o kome brinemo, ostali su predati kosovskoj policiji i oni odlično rade na zaštiti ovih verskih objekata, kao i tamošnju bezbednost i mir“, rekao je Kajari.

On kaže da će Kfor biti odgovoran za manastir Visoki Dečani dok se ne donese odluka da ga preda kosovskoj policiji ili drugim organima.

“Ponavljam da se tokom mog komandovanja ne suočavamo sa bilo kakvom fizičkom pretnjom za manastir i ne želimo da se obavezujemo na aktiviranje naših trupa radi bezbednosti na tom području“, rekao je Kajari.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti