O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Fon Kramon o Evroprajdu: Osnovno pravo koje se mora garantov...
30. Avgust 2022. godine
Autor:nova.rs /// Foto/Izvor: N1
Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, koja se u nedelju sastala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić kako bi razgovarali o mogućnosti održavanja Evroprajda u Beogradu, rekla je za Nova.rs da srpska vlast ima obavezu da omogući svim građanima da nesmetano ostvaruju ljudska prava.

Ranije je objavljeno da se predsednica Vlade Srbije sastala sa ogranizatorom Evroprajda Goranom Miletićem i evroposlanicama Violom fon Kramon i Teri Rajndke. Tema njihovog razgovora bila je najava da će Evroprajd biti otkazan iz bezbednosnih razloga.

Fon Kramon kaže da je Brnabić tokom razgovora sa njom i Teri Rajndke pokušala da objasni složenost bezbednosne situacije, piše Nova.rs.

“Ona je pokušala da objasni složenost bezbednosne situacije i krhkost mira u vezi sa nerešenim pitanjem automobilskih tablica između Kosova i Srbije. Ponovili smo našu nedvosmislenu podršku organizaciji Evroprajda u Beogradu, uključujući i Prajd marš 17. septembra. To je osnovno pravo koje se mora garantovati, a njegova zabrana je neustavna i prema srpskoj i evropskoj sudskoj praksi u oblasti ljudskih prava“, navela je Fon Kramon u pisanoj izjavi.

Ona je naglasila da to što postoji osnovana zabrinutost oko bezbednosti ne može da zameni poštovanje ljudskih prava.

“Za Evropsku uniju, kao zajednicu koja insistira na toleranciji i poštovanju različitosti, ljudska prava su od fundamentalne važnosti i Srbija kao zemlja koja teži da postane članica mora da pokaže spremnost da sledi vrednosti koje EU promoviše“, zaključila je Fon Kramon.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti