O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Patrijarh Porfirije se oglasio povodom Evroprajda
07. Septembar 2022. godine
Autor:N1 Beograd /// Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije podržao je otkazivanje Evroprajda čije je održavanje najavljeno u Beogradu.


„Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuo je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i verskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim“, naveo je Porfirije u saopštenju objavljenom na internet prezentaciji SPC.

On je naveo da je u dušu pravoslavnih hrišćana usađeno učenje crkve izraženo već na početnim stranama Biblije, gde je zapisano da je „Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja sveta do danas i do kraja sveta i veka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom“.

„U potpunosti razumemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice“, napisao je Porfije.

„Iz ovih razloga smo više puta u neposrednom razgovoru najvišim predstavnicima države izneli razloge zbog kojih smatramo da je nužno i opravdano otkazivanje Europrajda“, dodao je.

Patrijarh je naveo i da je crkva „protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga“.

„Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava“, navodi se u izjavi Porfirija.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti