O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Svet se oprostio od kraljice Elizabete II, na sahrani lideri...
20. Septembar 2022. godine
Autor:N1 Beograd, Beta, Hina, BBC, zadovoljna.rs /// Foto: Tanjug via Danny Lawson/Pool Photo via AP
U Londonu je održana državna sahrana britanske kraljice Elizabete Druge, koja će ostati upamćena kao suveren koji je vladao više od 70 godina. Ona je nakon državne sahrane na privatnoj ceremoniji, u prisustvu porodice, pokopana u zamku Vindzor. Državnoj sahrani je prisustvovalo oko 2.000 gostiju, među kojima je bilo nekoliko stotina šefova država i članova raznih monarhija u svetu. Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić. Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji bila je prva državna sahrana od smrti premijera Vinstona Čerčila 1965. godine. Državna sahrana održana je u Londonu, a privatna ceremonija sahrane u zamku Vindzor. Kraljica Elizabeta Druga (96) preminula je 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj, a naslednik je njen najstariji sin, princ Čarls koji je postao kralj Čarls Treći, dok je njegov najstariji sin Vilijam, novi prestolonaslednik.

Saopštenje kraljevske porodice

Britanska kraljica Elizabeta Druga (Elizabeth) sahranjena je večeras u dvorcu Vindzor kod Londona i to je poslednja etapa dugog dana tokom kojeg je održana državna sahrana u Vestminsterskoj opatiji, saopštila je kraljevska porodica.

Posmrtni ostaci Elizabete Druge (96) koja je preminula 8. septembra posle nešto više od 70 godina vladavine, položeni su u grobnicu pored kovčega supruga, princa Filipa (Philip) preminulog prošle godine.

Grobnica se nalazi u kapeli Sent Džordž u Vindzoru.

Sa kovčega skinuti krunski dragulji, simbolično obeležen kraj kraljičine vladavine

Kovčeg kraljice Elizabete II spušten je u kraljevski trezor u kapeli Svetog Đorđa, u krugu zamka Vindzor. Tokom službe, sa njega su simbolično skinuti krunski dragulji, a na njihovo mesto je postavljen slomljen svečani štap, što je zvanično obeležilo kraj kraljičine vladavine.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti