O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NIKOLIĆ: Srbija ne priznaje KiM ni po cenu EU!
27. Avgust 2013. godine
- Mislim da je Srbija spremna da otvori pregovore o članstvu i da ih, što se Srbije tiče, brzo i završi - kaže predsednik Srbije, koji boravi u zvaničnoj poseti Kini
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da je Srbija spremna da otvori pregovore sa EU o članstvu i da ih brzo završi, ali da nikada neće priznati Kosovo, ni po cenu EU.

- Mi smo državu uglavnom uredili po evropskim pravilima, započeli smo borbu protiv kriminala svake vrste, reformu pravosuđa. Mislim da je Srbija spremna da otvori pregovore o članstvu i da ih, što se Srbije tiče, brzo i završi – rekao je Tomislav Nikolić, koji boravi u zvaničnoj poseti Kini.

Prema njegovim rečima, Srbija ne traži pomoć ni od koga, pa ni od EU, ali smatra da je deo evropske porodice naroda.
- Srbija je lider na Balkanu. EU bez Balkanskog poluostrva nije kompletna, a sigurno je da neće biti stabilnosti jugoistočne Evrope bez članstva Srbije u EU. Evropska unija je potrebna Srbiji, ali i Srbija EU – odgovorio je Nikolić na pitanje “Global njuza” o Kosovu i uticaju tog pitanja na evropske integracije.

Predsednik Srbije je na veoma posećenoj pres konferenciji podsetio da 28 članica EU pojedinačno odlučuje o tome da li je Srbija ispunila uslove za članstvo u EU i da su 23 zemlje priznale nezavisnost Kosova. “Ali nama nije postavljen taj zahtev, niti bismo mi to prihvatili čak i kada bi nam bio ugrožen put u EU“, istakao je Nikolić, zahvalivši se Kini i drugim zemljama na nepriznavanju jednostarno proglašene nezavisnosti Kosova.
Predsednik Srbije je rekao da su sporazumi sa Prištinom postignuti pod okriljem EU, a da bi on više voleo da su pod UN, ali da to nije moguće. Odgovarajući na pitanje Kineskog međunarodnog radija o saradnji Srbije i Kine, Nikolić je ponovio da nije došao u Kinu da traži pomoć, već “da bismo se dogovorili kako ćemo da radimo zajedno“. “Mislim da smo se odlično razumeli”, ocenio je predsednik Srbije.

Napominjući da u Srbiju dolaze i privatne i državne kineske firme, koje su uglavnom angažovane na infrastrukturnim objektima, Nikolić je rekao da je delegacija Srbije u Kinu došla sa mnogim projektima, posebno u energetskom sektoru, ali i da pokaže sa koliko država Srbija ima sporazume o bescarinskoj trgovini.
On je novinarima otkrio kako je predsednik Kine Si Đinping tokom jučerasnjih razgovora slikovito opisao kinesku filozofiju: “Ako je čoveku tesna cipela, on ne seče nogu već menja cipelu“.

Sumirajući jučerašnje razgovore sa kineskim državnim vrhom, on je istakao da Srbija doživljava Kinu kao velikog prijatelja i saveznika, kao i zaštitnika u Savetu bezbednosti UN, posebno po pitanju Kosova i Metohije. “Zahvalni smo Kini što nas nije napustila u najtežim trenucima u istoriji”, rekao je predsednik Srbije, naglasivši i da naša zemlja snažno i principijelno podržava stav o “jednoj Kini”.a
Nikolić je podsetio da je prvi predsednik iz centrale i istočne Evrope koji je došao u posetu Kini od imenovanja novog rukovodstva, ali praktično i prvi iz cele Evrope. “Srbija je ponosna na saradnju sa Kinom i nalazi inspiraciju u kineskom modelu razvoja. Dijalog između dve zemlje je značajno unapređen na svim nivoima”, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije razgovarao je prethodno u Pekingu i sa predstavnicima više uglednih kineskih kompanija koje već posluju u Srbiji. Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija “Haj spi Šengdong Grup”, CMEC, CRBC, “Huavei”, BETEK, “Šinhen Enrdži grup”, “Elefant Alijans”, “Pauer Čajna”, “Gezhub”. Na sastanku su predstavljene mogućnosti za nova kineska ulaganja u Srbiju.
Predsednik Nikolić je ranije danas, sa suprugom Dragicom i članovima delegacije, obišao čuveni Zabranjeni grad u centru Pekinga. Nakon što je prošetao nekadašnjom carskom palatom, sagrađenom 1420. godine, Nikolić je u knjigu utisaka upisao: “Vekovi, slava, moć, nekada. Razvoj, uspon, prosperitet, sada! Kina je u mom srcu zauvek”.

Nikolić je na poklon dobio knjigu o Zabranjenom gradu, koji je po obimu najveći i najcelovitiji kompleks starih građevina u Kini.

Izvor: Telegraf/Tanjug
Foto: Telegraf/AP, Tanjug
Zvanično je kraj
22. Mart 2023. godine
Arhiva vesti