O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Putin pripaja četiri ukrajinska regiona Rusiji, slavlje zaka...
30. Septembar 2022. godine
Autor:N1 Beograd, Hina, Beta/ AFP /// Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina
Ruski predsednik Vladimir Putin dekretom je priznao nezavisnost još dva ukrajinska regiona, Hersona i Zaporožja, a Kremlj je najavio da će danas potpisati dokumente kojima se četiri ukrajinska regiona pripajaju Rusiji i potvrdio da će Rusija na proslavi u Moskvi i zvanično proglasiti aneksiju delova Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak će održati hitan sastanak s najvišim zvaničnicima na kojem će se doneti "bitne odluke", kao reakcija na planove Rusije da pripoji četiri ukrajinske regiona, rekao je u ukrajinski zvaničnik.


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je dan ranije da će Putin dokumente o aneksiji potpisati u prisustvu čelnika četiri regiona koje je imenovala Moskva.

Putin će održati govor na ceremoniji, a uveče je planiran koncert na Crvenom trgu.

Vladimir Putin je u četvrtak uveče potpisao ukaz o priznanju Hersona i Zaporožja kao nezavisnih država što je preduslov da regioni podnesu zahtev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Lugansk i Donjeck Putin je već priznao kao nezavisne države u februaru u vreme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

U regijama Lugansk, Donjeck, Zaporožja i Herson prošle nedelje održani su referendumi za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji.

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat od preko 99 posto podrške otcepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.

Područja na istoku i jugu Ukrajine okupirana su ubrzo nakon početka invazije ruskih snaga u februaru.

Njihovo uključivanje u rusku teritoriju označava dramatičnu eskalaciju u Putinovom sedmomesečnom ratu.

----------------
09:14
Bajden: Sraman referendum, SAD nikada neće priznati aneksiju delova Ukrajine
Predsednik SAD Džozef Bajden je podigao svoj glas na kontroverzne referendume Rusije u Ukrajini, navodeći kako Vašington nikada neće priznati aneksiju nad delovima Ukrajine od strane Rusije.

”Ovaj takozvani referendum je sraman. Rezultati su proizvedeni u Moskvi, a istinska volja ukrajinskog naroda je vidljiva svakog dana dok žrtvuju svoje živote da spasu svoje ljude, zadrže nezavisnost zemlje i odbrane slobodu“, kazao je Bajden.

08:26
Gutereš: Aneksiji ukrajinskih oblasti Rusiji nema mesta u savremenom svetu
antonio guterešREUTERS/Brendan McDermid

Ruska aneksija ukrajinskih oblasti koja treba da se finalizuje "nema mesta u savremenom svetu", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u obraćanju novinarima.

„Svaka odluka o aneksiji ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje neće imati nikakvu pravnu vrednosti i zaslužuje da bude osuđena“, rekao je Gutereš.

07:44
Potpisivanje u 14 sati
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da će sporazumi o ulasku novih teritorija u sastav Ruske Federacije biti potpisani u 15.00 časova po moskovskom vremenu ( u 14 sati po srednjoevropskom vremenu) u sali Svetog Đorđa Velike kremaljske palate.

07:42
Američki ministar obrane: Prerano je reći ko stoji iza napada na Severni tok

Američki ministar obrane Lojd Ostin rekao je u četvrtak da je još prerano reći ko bi mogao da stoji iza napada na gasovod Severni tok.
 

“Kad govorimo o napadu – ili oštećenju gasovoda, u ovom trenutku mislim da postoji mnogo nagađanja. Ali, iskreno, dok se ne obavi potpuna istraga, niko neće moći sa sigurnošću da utvrdi šta se dogodilo”, rekao je Ostin na konferenciji za novinare na Havajima.
 

Ostin je dodao da je o incidentu razgovarao sa svojim danskim kolegom u sredu, i da je on istakao da će proći nekoliko dana pre nego što uspeju da dovedu pravi tim koji će pokušati da utvrdi što je bolje moguće šta se dogodilo.

Evropska unija istražuje uzrok curenja gasovoda Severni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora kojima upravlja ruski Gasprom, a sumnja na sabotažu.

Rusija je u četvrtak objavila da će SAD imati koristi od curenja gasovoda.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je na brifingu da će SAD moći da povećaju svoju prodaju prirodnog gasa ako se cevovodi trajno izbace iz upotrebe. Zaharova je takođe pozvala da istraga EU bude “objektivna”.

07:34
Ukrajina sazvala hitan sastanak šefova bezbednosnih službi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak će održati hitan sastanak s najvišim zvaničnicima na kom će se doneti "bitne odluke", kao reakcija na planove Rusije da pripoji četiri ukrajinska regiona, rekao je u četvrtak ukrajinski funkcioner.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti