O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Američka poruka Beogradu i Prištini: Razočarani smo i apeluj...
19. Oktobar 2022. godine
IZVOR: TANJUG /// Ilustracija: Shutterstock/Andrew F. Kazmierski
Njujork -- Američki ambasador Robert Vud na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izjavio je da je stabilnost od suštinske važnosti na Zapadnom Balkanu.

SAD zato, kako je dodao, ohrabruju Beograd i Prištinu da smanje tenzije i da izbegavaju zapaljivu retoriku.

"Putem dijaloga pod okriljem Evropske unije, Beograd i Priština su potpisali nekoliko sporazuma. Rešili su pitanje dokumenata, verujemo da će se rešiti i registranske tablice. Takodje, podržavamo dogovorenu implementaciju energetske mape puta", dodao je američki predstavnik.

On je dodao su SAD posvećene očuvanju mira na Zapadnom Balkanu a, kako je rekao, "posebno u vreme ruske invazije na Ukrajinu".

Rekao je i da će SAD nastaviti sa evropskim partnerima da stvara multientičku sredinu na Kosovu, da pomogne u razvoju demokratije i vladavina prava, kao i da podržavaju kosovski put ka evropskim i evroatlantskim integracijama i evropski put svih zemalja Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, sednice SB UN ne treba da se održavaju na šest meseci, već jednom godišnje, a kako je rekao, Amerika je razočarana što SB nije krenuo ka ukidanju UNMIK-a.

"Ovaj savet ima prioritetnija pitanja da reši i resursi su ograničeni. Apleujemo na SB da preuzme korake koji će omogućiti relevantniju i produktivniju ulogu UN na Kosovu, što će omogućiti normalizaciju odnosa Kosova i Srbije", poručio je Vud.

Velika Britanija se zalaže za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i u potpunosti podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU, rekao je britanski predstavnik Fergus Ekersli.

On je ocenio da je sada momenat za obe strane da se angažuju u dijalogu kako bi došle do sporazuma, ističući da je nedavni dogovor o tablicama i ličnim kartama dokaz šta je sve moguće postići kada obe strane pristupe problemu s pragmatizmom.

Velika Britanija, kako je rekao, pozdravlja povećano angažovanje Prištine prema manjinskim zajednicama i dodao da je dijalog između zajednica vitalan za Kosovo.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti