O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Briselski sporazum i reforme ključni za integracije
02. Septembar 2013. godine
BEOGRAD - Primena briselskog sporazuma i napredak u reformama od ključnog su značaja za nastavak procesa evrointegracija zemlje, izjavila je Tanja Miščević pošto je prihvatila funkciju šefa pregovaračckog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.
Primena briselskog sporazuma i napredak u reformama od ključnog su značaja za nastavak procesa evrointegracija zemlje, izjavila je Tanja Miščević pošto je prihvatila funkciju šefa pregovaračckog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.
Miščević je u intervjuu radiju Slobodna Evropa ocenila da je moguće ubrzati evrointegracije zemlje, uz naglasak da "politički uspeh u implementaciji briselskog sporazuma, bez napretka u reformama, neće baš doneti veliki napredak".

"Moramo biti svesni da su u sprovođenje briselskog sporazuma, rokovi, suštinski deo za otvaranje pregovora. Ali ne samo to. Uvek podsećam na činjenicu da svi reformski procesi u zemlji moraju da budu ispunjeni jer nas vrlo brzo čeka i izveštaj Evropske komisije o napretku", navodi ona.

Miščević, koja je juče prihvatila ponudu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da preuzme mesto šefa pregovaračkog tima Srbije sa EU, smatra da u Srbiji postoji rešenost da se ispune rokovi za primenu briselskog sporazuma, što će, uz reforme u zemlji, biti ključno za pozitivan izveštaj EK u oktobru.

Na pitanje da li je sigurna da će Srbiji u januaru biti potvrđen datum za početak pristupnih pregovora, Miščević kaže da o rokovima ne razmišlja, ali ističe da ne bi prihvatila mesto šefa pregovaračkog tima da nije sigurna da je moguće uraditi "nešto u tom smislu i čak ubrzati proces integracija".

"Naš posao je, naš domaći zadatak, ono čime treba da se bavimo, odnosno da se trudimo da svaki posao, i implementaciju briselskog sporazuma i sve zadatke koji su neophodni u reformskom procesu, uradimo na najbolji mogući način", ističe Miščević.

Prema njenim rečima, poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, osnovnih prava i bezbednosti, koja će prva biti otvorena u pregovorima, predstavljaju pitanja koja su "u velikoj meri oblikovala i proces pregovora i članstvo nekih država članica EU".

Govoreći o poglavlju 35, koje se odnosi na Kosovo, Miščević ukazuje da to pitanje ne može da bude završeno ni otvaranjem pregovora, niti u prvim godinama jer je reč o pitanju koje će nas u kontinuitetu stalno pratiti.

Ona navodi i da ima oblasti kojima se mora posebno obratiti pažnja, poput zaštite životne sredine koja će, po njenoj proceni, verovatno biti najobimnija, najteža i najkomplikovanija oblast i u samim pregovorima, ali i velike reforme koje "imaju problema", poput pravosuđa i administrativne reforme.

Komentarišući da li Brisel očekuje što brži odgovor u odnosu na prigovor o 24 sporne privatizacije, Miščević kaže da se stvari rešavaju u pravcu davanja odgovora, a da funkcija glavnog pregovarača i jeste da podseća i da ima stalni uvid nad oblastima koje eventualno mogu da predstavljaju problem.

U vezi sa razgovorom sa vicepremijerom Vučićem, Miščević kaže:

"Našli smo se na istoj liniji u toj priči. Ovo mi je prvi put da sam razgovarala o tom poslu. Znam da se od marta meseca pojavljuju napisi u novinama, ali ništa od toga nije bilo tačno. Nije bilo nikakvog ni ubeđivanja, ni pregovaranja, nego razgovor koji je doneo rezultat", navodi ona.

Izvor: RTV
Foto: RTV/Medija Centar
Zvanično je kraj
22. Mart 2023. godine
Arhiva vesti