O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kucate poruke dok čekate zeleno na semaforu? To vas može koš...
17. Novembar 2022. godine
Autor:Nikola Kojić /// Foto: N1
Kucate poruke dok čekate zeleno na semaforu? To vas može koštati 10.000 dinara

Više od 58.000 vozača u Srbiji kažnjeno je tokom prošle godine zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona, a to je, posle prekoračenja brzine i nevezivanja sigurnosnog pojasa, najčešće evidentirani prekršaj u saobraćaju, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.


„Mnogi vozači misle da će izbeći kaznu ukoliko tokom vožnje mobilni telefon, umesto na uhu, drže u ruci i razgovaraju preko zvučnika, ali su u zabludi jer i na taj način krše zakon. A on izričito kaže da vozač ne sme da koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju tokom vožnje ukoliko ne upotrebljava opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku. Pod korišćenjem telefona podrazumeva se i kucanje poruka ili ‘surfovanje’ po internetu, što znači da vozač može biti kažnjen ukoliko iz bilo kog razloga drži telefon u ruci“, objašnjavaju u Saobraćajnoj policiji, dodajući da vozačima sa probnom vozačkom dozvolom nije uopšte dozvoljeno korišćenje mobilnog telefona u vožnji.

U Beogradu je postavljen veliki broj kamera koje prepoznaju registarske oznake automobila, a jedan od prekršaja koji može da se detektuje na osnovu snimaka jeste i nepropisno korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje. To važi i za situacije u kojima se vozilo ne kreće, već je zaustavljeno na semaforu ili u saobraćajnoj gužvi.

„Pre nekoliko meseci građani su nam masovno prijavljivali da vozači gradskih autobusa često koriste mobilni telefon tokom vožnje. Iskoristili smo snimke sa kamera koje su postavljene na različitim lokacijama, pa smo zahvaljujući tome nesavesnim vozačima autobusa uručili 250 prekršajnih naloga za nepropisno korišćenje telefona“, navode u Saobraćajnoj policiji.

Za nepropisno korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara, koja može biti prepolovljena ukoliko se plati u roku od osam dana.

U Srbiji je prošle godine evidentiran 1,1 milion saobraćajnih prekršaja, među kojima je bilo najviše onih koji su prekoračili dozvoljenu brzinu – više od 300.000, dok je zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa kažnjeno 174.000 vozača.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti