O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mali: Danas stižu veće penzije za prvu grupu penzionera
02. Decembar 2022. godine
IZVOR: B92.NET /// Foto: Ministarstvo finansija
Ministar Siniša Mali izjavio je da će prve penzije uvećane za devet odsto danas biti na računima penzionera koji pripadaju kategoriji samostalne delatnosti.

"Građani i njihov životni standard su u fokusu Vlade Srbije i nećemo dozvoliti da aktuelna ekonomska kriza i svi izazovi sa kojima se suočavamo, utiču na kvalitet njihovog života. Zato, kao što smo i obećali, idemo sa povećanjem penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade", kazao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na račune najstarijih stiže povećana penzija, iznos veći za nekoliko hiljada
"Već danas, 2. decembra, penzioneri koji pripadaju kategoriji samostalnih delatnosti će dobiti za devet odsto veće penzije", kazao je Mali, saopštilo je ministarstvo.

On je najavio da će u utorak, 6. decembra, penzije uvećane za devet procenata dobiti oni koji pripadaju kategoriji vojnih i poljoprivrednih penzionera, a da će 10. decembra biti isplaćena kategorija "zaposleni", u kojoj je najveći broj penzionera.

"Posebno raduje što se sredstva za ove uvećane penzije izdvajaju iz budžeta Fonda PIO koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca", istakao je Mali.

On je podsetio da su penzije povećane od 1. novembra za devet odsto, ali i naglasio da uskoro, odnosno od 1. januara 2023. godine, sledi novo povećanje od čak 12,1 odsto, čime će se doći do toga da će prosečna penzija 2023. biti za 20,8 odsto veća u odnosu na 2022. godinu. On je naglasio i da penzije rastu iz godine u godinu, iako skoro tri godine traje kriza u svetu, prvo prouzrokovana pandemijom, a potom i dešavanjima u Ukrajini.

"I pored svih izazova sa kojima se suočavamo, naše javne finansije su stabilne i sva povećanja primanja građana neće ugroziti njihovu stabilnost", naglasio je ministar.

On je rekao kako se, prema projekcijama ministarstva, očekuje da prosečna penzija u decembru 2022. bude 287,2 evra, a u decembru 2023. godine 322 evra.

"Moramo da vodimo računa o penzionerima, da ih podržavamo, da budemo uz njih. Sva obećanja koja smo dali smo ispunili u dan i u dinar. Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojevremeno obećao da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra, i to smo ispunili, sada nam je cilj da do kraja 2026. godine prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija između 420 i 450 evra", naglasio je Mali.

Ministar finansija je podsetio da se od 1. januara očekuje i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će plate za oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane čak 25 odsto.

Mali je dodao da će minimalna zarada od 1. januara biti veća za 14,3 odsto.

"Dakle, nastavljamo da brinemo o građanima, da štitimo njihov životni standard. Zato što smo se domaćinski ponašali i vodili odgovornu ekonomsku politiku sada imamo dovoljno novca i za povećanje penzija i plata i minimalne zarade. To je odgovorna politika i odgovorno vođenje javnih finansija, i od toga nećemo odustati", zaključio je Mali, saopšteno je iz ministarstva.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti