O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Spremni smo da pošaljemo vojsku na Kosovo"
12. Decembar 2022. godine
IZVOR: TANJUG /// FOTO TANJUG/ MINSTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
Ministar odbrane Miloš Vučević rekao da će Srbija zaštiti suverenitet i bezbednost svih svojih građana, kao i da je posvećena dijalogu.


"Za to je potrebna volja više strana. Moderatori dijaloga Beograda i Prištine su često na strani Prištine. Situacija je napeta, vrlo napeta, na KiM je zapaljiva atmosfera", rekao je on.

Ministar veruje da će Srbi biti mudri i odgovorni, i da neće nasesti na provokacije, kako bi se izbegao sukob. "Ne plašimo se, ali tražimo zaustavljanje terora nad Srbima, kroz politički dijalog. Albin Kurti želi da stvori uslove da je nemoguć opstanak Srba na KiM", rekao je Vučević i dodao da Kurti zato stalno otvara nove krize.

Objasnio je da Kurti pravi ambijent da Srbi kažu da ne mogu više tamo da opstanu, jer ih ne čuva ni EULEKS, ni KFOR. "KFOR je neutralan, ali tako da razmišlja kako da se uklone barikade. Svi se bave posledicama, a treba da se bave uzrocima. Otkud strah kod Srba i očaj da izadju na barikade. Nek dodje Borelj da im se obrati, pa da mu kažu što su izašli na ulice, muka ih naterala", rekao je Vučević.

On očekuje da uhapšenog Dejana Pantić danas izvedu pred tužioca i da se vidi koja mu dela stavljaju na teret, pošto je Priština do sada tri puta menjala razloge hapšenja. "Juče je maltretiran radnik obezbeđenja na Gazivodima Kostić. Kidali su srpske zastave. Festival licemerja je da KFOR tvrdi da nije bilo upada na Gazivode", rekao je on.

Komentarišući izjavu šefice nemačke diplomatije da će biti odbijen zahtev Srbije za slanje dela snaga na KiM po rezoluciji 1244, Vučević je primetio da ona sebi daje za pravo da prejudicira odluku, pre nego što je Srbija poslala zahtev.

"Spremni smo apsolutno da pošaljemo snage. Srbija zbog stanja na terenu traži da se aktivira ta klauzula rezolucije SB UN i tako sačuva bezbednost Srba, i srpske imovine, crkava i manastira", rekao je ministar odbrane.

Ocenio je da zbog realnosti na terenu Srbija ima pravo da tražimo aktiviranje te klauzule. "Da li će dozvoliti, to ćemo da vidimo. Na nama je da radimo sve što je u skladu sa medjunarodnim pravom, da time ne pokazujemo želju za sukobom, nego za smirivanjem i nastavkom dijaloga", rekao je on.

Vučević je istakao da je poruka Srbije da joj nekom iz međunarodne zajednice kaže koji je sporazum tačno na snazi, da li kumanovski, rezolucija 1244, briselski ili vašingtonski. "Priština ne poštuje nijedan kada su u pitanju njene obaveze, a delom ni medjunarodna zajednica ne poštuje", ocenio je on.

Vučević se nada će biti pameti i odlučnosti u EULEKS-u i KFOR-u da ne dozvole uklanjenje barikada na silu. "To je put, kojim ne bi voleli da se krećemo. Niko ne zna kuda to može da nas odvede. Tim blokiranim putevima, se gotovo isključivo kreće srpska zajednica", rekao je on.

Vučević je ocenio da je svaki dolazak prištinske policije u srpske opštine na severu, bez saglasnosti srpskih gradonačelnika, rušenje Briselskog sporazuma, a tako i onog što je garantovala EU.

Ocenio je da svojim delovanje Rada Trajković ugrožava Srbe na KiM, i da ona nije žrtva, te osudio opoziciju u centralnoj Srbiji koja pristaje na narativ da su Srbi sa severa kriminalci.

"Dobili smo obaveštajne podatke da postoji neki plan, da ekstremisti Albanci preobuku u civilno, napadnu EULEKS ili KFOR i da to bude prikazano kao napad Srba. Zato je važno da naš narod bude do maksimuma miran, da ne naseda na provokacije, da demorkatski brani svoja prava. Da urade sve što mogu da izbegnu sukob", rekao je Vučević.

Kazao je da Kurti želi da stvori atmosferu da protera srbe, ili da bude da su Srbi isprovocirali sukobe. Govoreći o izjavama zapadnih sila, ocenio je da ambasador SAD Kristofer Hil ima korektne izjave, na fonu američke politike, dok po nemačkoj šefici diplomatije i evropskom komesaru Borelju, ispada da su Srbi krivi što nisu napustili mesta gde žive.

Vučević je poručio da se Srbija ne igra, te da nije bez poteza i strategije šta da radi u svim situacijama. "Ako to neko misli, neozbiljan je. Znamo šta radimo u svakom trenu i situaciji, samo gledamo da to vodi ka političkom rezgovoru, a ne ka sukobu", rekao je Vučević.

Poručio je da to ne znači da je Srbija slaba i neodlučna, i da ne bi reagovaora, u sladu sa rezolucijom UN i po svim važećim sporazumumima.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti