O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
MMF odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman
20. Decembar 2022. godine
Autor:N1 Beograd /// Foto: Olivier DOULIERY / AFP
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na sastanku održanom 19. decembra odobrio je Srbiji stend-baj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u u trajanju od 24 meseca, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu, saopšteno je iz kabineta guvernerke. Novi aranžman, kako se dodaje, usmeren je na očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu kroz reforme u domaćem energetskom sektoru i zaštitu najranjivijih kategorija i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.


Istovremeno, Odbor izvršnih direktora MMF pozitivno je ocenio ostvarene rezultate u okviru trećeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike, dodaje se.

Navodi se da je novi aranžman MMF zamenio postojeći Instrument za koordinaciju politike, uz odgovarajuća prilagođavanja makroekonomske politike kojima se uvažavaju aktuelni izazovi na globalnom nivou. Takođe, novi aranžman predstavlja podršku za dalje sprovođenje strukturnih reformi, s fokusom na sektor energetike.

MMF je ocenio da srpska ekonomija ima dobre mehanizme odbrane od rizika, uključujući adekvatne devizne rezerve, umereni nivo spoljnog i javnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sektor. Ocenjeno je da je reakcija monetarne politike odgovarajuća u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka, kao i da tekuće pooštravanje monetarne politike ima ključnu ulogu u sprečavanju dužeg trajanja inflacije. Novi stendbaj aranžman obezbeđuje još jedan zaštitni sloj u periodu izazova i neizvesnosti na globalnom nivou, ocenjuje se u saopštenju.

„Odobreni stendbaj aranžman biće dodatna podrška u suočavanju sa globalnim rizicima i pozitivan signal za sve potencijalne investitore, kao još jedan pokazatelj posvećenosti Vlade i Narodne banke Srbije odgovornom vođenju ekonomskih politika. U Srbiji nastavljamo da čuvamo stabilnost i sprovodimo reforme, uz punu koordinaciju politika i neophodnu diversifikaciju izvora finansiranja u aktuelnim globalnim uslovima. Izazovi i rizici se nisu smanjili, ali je to samo pojačalo našu rešenost da istrajemo i dalje stvaramo uslove za prosperitet onih za koje i s kojima radimo – građane i privredu,“ zaključila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti