O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zelenski u Kongresu SAD: Pomoć Ukrajini ulaganje u demokrati...
22. Decembar 2022. godine
Autor:Hina /// Foto: Tanjug/AP, Jacquelyn Martin
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tokom svoje prve inostrane posete od početka rata govorio u američkom Kongresu gde je istakao da je pomoć SAD njegovoj zemlji ulaganje u demokratiju, a ne milostinja, evocirajući pritom američke napore da poraze naciste u Drugom svetskom ratu.


Zelenski se prethodno u Beloj kući sastao sa predsednikom Džozefom Bajdenom koji je pozvao Amerikance i svet da nastave da podržavaju Ukrajinu i u idućoj godini, kad će biti teže dobiti odobrenje Kongresa čiji su Donji dom na izborima u novembru preuzeli republikanci.

SAD je dosad poslao oko 50 milijardi dolara pomoći Kijevu, ali su republikanci, koji će 3. januara preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom, izrazili zabrinutost oko cene te pomoći. Deo republikanaca pozvao je na prekid pomoći i reviziju koja će utvrditi kako je potrošen prethodno dat novac.

„Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu bezbednost i demokratiju s kojim postupamo na najodgovorniji način“, rekao je Zelenski na zajedničkoj sednici Senata i Predstavničkog doma SAD, obraćajući se na engleskom jeziku.

Ukrajinski predsednik je naglasio da je svet previše povezan da bi bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osećati sigurno.

Zelenski je u Kongresu spominjao bivšeg američkog predsednika Frenklina D. Ruzvelta, na vlasti od 1933. do 1945, i njegove napore za oslobađanjem Evrope od nacističke okupacije.

„Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tokom Božića 1944, hrabri ukrajinski vojnici čine isto… ovog Božića“, rekao je on.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken najavio da će SAD dati dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući napredni sistem protivvazdušne odbrane Patriot.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti