O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Svetski mediji o borbenoj gotovosti: „Najglasnije zveckanje ...
27. Decembar 2022. godine
Autor:Beta /// Tanjug/OMK MUP Republike Srbije
Svetski mediji o borbenoj gotovosti: „Najglasnije zveckanje oružjem do sada“

Svetski mediji javljaju o odluci Beograda da podigne borbenu gotovost posle višenedeljnih tenzija na severu Kosova.


Povodom odluke Beograda o podizanju pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, BBC piše da je „zveckanje oružjem najglasnije do danas“ posle navoda pojedinih medija da „Priština sprema napad na oblasti etničkih Srba na severu Kosova“.

Britanski javni servis navodi da iz Prištine nije bilo komentara o tvrdnjama da priprema napad na severu Kosova.

Agencija AP navodi da „Srbija, koja je naoružana ruskim donacijama i vojnim nabavkama, već duže vreme zvecka oružjem i preti silom svojoj bivšoj pokrajini“.

Srbija je stavila svoje bezbednosne trupe na granicu sa Kosovom u „punu borbenu gotovost“, ignorišući pozive NATO za stišavanje tenzija između dva neprijatelja iz vremena ratova na Balkanu, dodaje agencija.

„Nije odmah bilo jasno šta ovo naređenje znači na terenu, pošto su srpske trupe već neko vreme u pripravnosti na granici sa Kosovom“, navodi AP.

Porastu tenzija je doprinelo i to što je srpskom patrijarhu Porfiriju, koji je rekao da bi želeo da uputi poruku mira za Božić 7. januara, odbijen ulazak na Kosovo na graničnom prelazu, dodaje agencija.

Frans pres piše da se u nastaloj situaciji ističu „nedavne tenzije na susednom Kosovu, gde je bilo pucnjava i eksplozija i gde su postavljene blokade na putevima“.

Dojče vele ocenjuje da „tenzije rastu više od dve decenije posle brutalnog rata na Kosovu“.

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučević, naložili su podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti