O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Uskoro plan SNS i SPS za rušenje Đilasa, izbori u Beogradu
10. Septembar 2013. godine
Lideri vladajuće koalicije Aleksandar Vučić i Ivica Dačić sve su bliži odluci da raspuste Skupštinu grada Beograda i da u prestonici uvedu prinudnu upravu, saznaje “Blic”. U tom slučaju nova gradska vlast biće izabrana posle izbora, koji će biti održani u decembru ili početkom sledeće godine.
Lideri SNS i SPS Aleksandar Vučić i Ivica Dačić trebalo bi da u narednim danima odluče o načinu na koji će biti smenjen Dragan Đilas sa mesta gradonačelnika Beograda. Prema saznanjima “Blica”, naprednjaci i socijalisti su najbliže rešenju da se u glavnom gradu raspišu vanredni izbori kako bi se izbegla priča o otimanju vlasti od demokrata i pravljenja žrtve od Đilasa i DS.

- Još se ništa ne zna. Gradski odbor SNS je odlučio o smeni gradske vlasti. Čekamo da tu odluku usvoje najviši organi stranke, i da se o tome izjasne i ostale partije. O tehničkim pitanjima, poput izbora ili prekomponovanja vlasti, odlučuju Vučić i Dačić - kaže za “Blic” Aleksandar Jovičić iz Beogradskog odnora SNS.

Poslednji rok za sazivanje sednice Skupštine grada je 18. septembar, a mora da bude održana do 25. septembra. Ukoliko ne bude održana, Vlada Srbije će uvesti privremenu upravu koja mora da raspiše izbore u roku od dva meseca. 
 
- Prvobitni plan je bio da izbori budu održani u decembru, za kada su zakazani i u opštini Voždovac, ali je pitanje da li će biti vremena za kampanju koja mora da traje najmanje 45 dana - kaže izvor “Blica” iz Vlade.
 
Zasad je izvesno da smenu vlasti u Beogradu podržavaju SNS, SPS i DSS, dok su iz PUPS-a poručili da se oni tu ništa ne pitaju, iako bi mogli da donesu prevagu. Lider SDPS Rasim Ljajić, čiji su odbornici izabrani na listi DS u prestonici, kaže za “Blic” da smenu gradonačelnika Đilasa neće i ne može podržati.
 
- Sve što smo se pre formiranja vlasti dogovorili sa DS u Beogradu je poštovano. Kako onda da ih rušimo? Od nas to uostalom i ne zavisi. Niko sa nama na tu temu nije ni razgovarao - navodi Ljajić.

"Ne plašim se istraga"

Đilas je poručio da se ne plaši nikakvih istraga, smena ili izbora, jer dobro zna šta je u glavnom gradu urađeno u proteklih pet godina zajedno sa koalicionim partnerima. 
U Beogradu su izgrađena 42 obdaništa, devet osnovnih škola, tri mosta, obezbeđena je pomoć za porodilje, trudnice i penzionere, besplatni udžbenici, a ako građanima to nije dovoljno, onda to treba da kažu na izborima, i to neposrednim glasanjem, poručio je on.

"Tadić hoće da nam pomogne"

Dragan Đilas juče je demantovao pisanje medija da ga je na sednici Glavnog odbora oštro kritikovao počasni predsednik stranke Boris Tadić. On je citirao deo Tadićevog obraćanja, navodeći da će sledeći put predložiti da sednica GO bude u celini otvorena za javnost, jer je istina da Tadić hoće da pomogne da DS bude još jača.

“Ako budete hteli da čujete moj savet, spreman sam da pomognem na predsedništvima. Uvek pokušavam da pomognem, i to očekujem i od potpredsednika stranke. Vi (potpredsednici) ne podržavate Dragana Đilasa i ćutite kada je on izložen baražnoj vatri. I ja sam bio u teškoj situaciji, jer su potpredsednici ćutali, zato što je bilo gadno u medijima sukobiti se u tom vremenu. Sada to vi radite, sada i on vidi kako je meni bilo kada je on bio potpredsednik. Teška situacija, znam da mu nije lako, i to je realnost”, preneo je Đilas Tadićeve reči.

Izvor: Blic
Autorka: Nataša Latković
Foto: Blic/A. Stanković
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti