O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Nije fer zvati Srbe u rat u Ukrajini, laž da je Vagne...
17. Januar 2023. godine
Autor:N1 Beograd, Beta /// Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je notorna laž da su na barikadama na Kosovu bili pripadnici ruske paravojne formacije Vagner, a dodao je i da nije fer zvati Srbe u rat u Ukrajini.

Na konstataciju da se sada priča o konkursima „Vagnera“ i da se njihove jedinice nalaze u Srbiji, da su bili na barikadama i ušli na Kosovo, za sve to kaže da su laži.

On je „ruskim prijateljima“ poručio da nije fer – čiji god bio sajt bio domaći ili strani koji je objavio – prema nekome „ko strada zbog toga što nije kaznio Čajkovskog, ni Dostojevskog ni Tolstoja ili nekog drugog, zbog toga što smo primili svakog čoveka iz Ruske Federacije, što je ruski jezik ovde kao domaći, zbog toga što smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije ni u jednom slučaju – što onda to radite Srbiji kad je to protivno našim pozitivnim propisima“. Istakao je da je taj zakon donet na njegov predlog.

„A što to radite Srbiji? A što zovete iz „Vagnera“ bilo koga iz Srbije kada znate da je to protivno našim propisima“, kaže Vučić.

„Što da idete u Ukrajinu ili u Rusiju. Je l’ smo malo glava izgubili u svim ratovima? U celom 19. vekom… Gubili smo ih na različite načine, i kroz aneksionu krizu, u svim sukobima devedesetih… Hajde da sačuvamo svoje ljude, svoju zemlju i svoj narod. Navijajte za koga hoćete – naše je da vodimo tešku politiku, da čuvamo zemlju i da sačuvamo taj slobodarski duh. Ja sam ponosan na taj slobodarski duh“, dodao je.

izjavio je da su oni koji pozivaju na oružje i ratovanje jednako opasni po državu kao oni koji kažu da se Kosova i Metohije treba odreći.

„Imate te tobože patriote, ‘dobrovoljne davaoce tuđe krvi’ od kojih se niko nije prijavio da pomogne sa oružjem kada je bilo teško na Kosovu i Metohiji, ni političari ni analitičari, nisu se prijavili da pomognu nikako, osim što su kritikovali svoju državu jer im to manje pogađa interese. I ti ljudi su jednako podli i opasni po državu kao i oni koji kažu da treba prihvatiti nezavisno Kosovo i Metohiju“, rekao je Vučić.

On je istakao da u eri društvenih mreža najveću podršku imaju laži i ekstremni stavovi, a niko neće da pohvali Beograd na vodi, puteve ili bolnice.

Govoreći o pritiscima iz inostranstva, pre svega iz Evropske unije, Vučić je rekao da se ne plaši da li će biti otvarani klasteri i da li će Srbiju da drže „kao Tursku“, jer kako je naveo „nikog neće pustiti u EU“ pre Srbije, ali da se plaši povlačenja investicija i da su evropske investicije iz Rusije povučene vrlo brzo, iako su ulaganja u Rusiji bila mnogo veća.

Ponovio je da ga po povratku iz Davosa očekuje sastanak sa kako se izrazio „velikom četvorkom“, kao i da je put u EU za Srbiju veoma važan.

„Stalni verbalni napadi iz Hrvatske, BiH, Crne Gore…“
Predsednik Vučić izjavio rekao je da se suočava sa verbalnim napadima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i sa Kosova, zato što „oni žele Srbiju poniženu i na kolenima, i da očekuje „nove napade“.

Vučić je izjavio da je za Srbiju situacija „ozbiljna i usložnjava se“, kao i da će „ove godine biti mnogo izbornih utakmica u regionu“, što je kako je ocenio „prilika za nove napade na Srbe“.

„Gotovo deset i po godina sam na vlasti, nikada nijednu ružnu reč nisam rekao o Bošnjacima“, rekao je Vučić i dodao da su sa druge strane oni izmislili da je bio snajperista tokom sukoba u Bosni.

Prema njegovim rečima „matrica laži nije slučajno uspostavljena“, a svi njegovi pozivi na mir Bosni i Hercegovini „nikada nisu urodili plodom“, dok „samo slaba i očajna Srbija nekome odgovara“.

„Isti slučaj u Podgorici. Pomažemo srpska udruženja, ništa ne krijemo, vrlo transparentno radimo“, rekao je Vučić i dodao da trpi napade od Mila Đukanovića i njegovog tima.

Kritikovao je i vlast u Hrvatskoj zato što mu nije bilo dopušteno da poseti Jasenovac, i dodao da je „naše da u narednom periodu pokušamo da razgovaramo uprkos svim uvredama u Zagrebu“.

„Da pokušamo da umirimo te odnose. Ne što bi oni za nas glasali u Evropi, nego zbog nas u regionu. Da li verujem da je moguće, mogu da kažem da se nadam, nisam veliki optimista“, zaključio je Vučić.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti