O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bilčikov izveštaj o Srbiji: Kritike zbog Rusije, briga zbog ...
24. Januar 2023. godine
Autor:N1 Beograd /// Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik objavio je nacrt izveštaja o Srbiji, koji će prvo ići na debatu u Odbor za spoljne poslove, a potom i u Evropski parlament.

Bilčik na početku svog izveštaja pozdravlja činjenicu da članstvo u Evropskoj uniji i dalje predstavlja strateški cilj Srbije i naglašava činjenicu da će napredak u oblasti vladavine prava, normalizacija odnosa sa Kosovom i usklađivanje sa spoljnom politikom EU odrediti dinamiku procesa pridruživanja.

Bilčik navodi da žali zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine i podvlači činjenicu da Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU, „a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo“.

„Primećuje usklađivanje Srbije sa EU u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. Žali, međutim, zbog činjenice da Srbija dosledno nije uspevala da se uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije, kao i zbog bliskih odnosa Srbije sa Rusijom. Žali zbog činjenice da su ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujući potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023-2024. i sastanke sa visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU“, piše u izveštaju.

Bilčik je zabrinut je zbog imenovanja direktora Bezbednosno-obaveštajne agencije (Aleksandra Vulina), koji je, dodaje, poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici.

Kada su u pitanju demokratija i vladavina prava, Bilčik konstatuje usvajanje amandmana na Ustav i naglašava da bi reformski proces trebalo da se nastavi kao prioritet.

„Pozdravlja usvajanje mera za poboljšanje izbornih uslova i medijskog okruženja uoči izbora u aprilu 2022, kao rezultat međustranačkog dijaloga koji je omogućio Evropski parlament i pozdravlja spremnost Narodne skupštine da nastavi dijalog“, piše u izveštaju.

Bilčik je pozvao srpske vlasti da intenziviraju napore u zaštiti ljudskih prava.

Osuđuje otvaranje kancelarije „Russia Today“ u Beogradu i pokretanje onlajn servisa vesti na srpskom jeziku i poziva srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT i poziva Srbiju da se bori protiv dezinformacija.

Bilčik takođe izražava zabrinutost zbog zakasnele implementacije medijske strategije i akcionog plana i poziva vladu da poveća transparentnost vlasništva i finansiranja medija i osigura nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

„Bilčik žali zbog činjenice da je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji su u prošlosti kršili novinarske standarde i poziva na dodelu pete frekvencije kroz transparentan i nepristrasan proces“, navodi se.

Bilčik je pozdravio održavanje Evroprajda u Beogradu, ali žali „zbog kontradiktorne komunikacije srpskih vlasti, uključujući početnu zabranu marša“.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti