O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Američki ambasador: Već ste odlučili; Srbima je frustrirajuć...
02. Februar 2023. godine
IZVOR: TANJUG /// FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
Beograd -- Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da se Srbija već opredelila za Zapad i da, kako je naveo, veza sa Rusijom slabi iz dana u dan.

Na pitanje zašto je evropski predlog tajan, rekao je da to ne bi nazvao tajnom, nego nečim što potpada u "tradicionane diplomatske kanale".

Ako nastojite da se diplomatijom bavite kroz medije, pojaviće se mnogo nesporazuma, rekao je on i dodao da zato smatra da o takvim stvarima treba razgovarati isključivo za stolom.

Upitan da li bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić prešao liniju ako bi otkrio sadržaj predloga na predstojećoj skupštinskoj sednici, odgovorio je da je to hipotetičko pitanje, ali da je velika rasprava u parlamentu potrebna.

Smatram prikladnim da se o tom planu diskutuje u skupštini, ali ostavljam drugima da odluče šta treba da bude otkriveno, a šta ne, rekao je ambasador.

Hil je, kako navodi N1, ocenio i da se Srbija drži svoje politike prema sankcijama Rusiji duže nego što je ruska vojska držala Herson.

''Pitanje veze Srbije sa Rusijom možete videti da slabi iz dana u dan. Vidi se da raste interesovanje za saradnju sa EU i više zainteresovanosti za saradnju sa nama'', naveo je Hil.

Ponovio je stav Vašingtona da Srbija treba da se pridruži sankcijama Rusijii dodao da nije tačno ni da Srbija nije uradila ništa, jer je osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Na pitanje da li je pozicija Beograda u pregovorima sa Prištinom slabija jer nije uvela sankcije Rusiji, rekao je da smatra da su to odvojena pitanja. Upitan ko više sarađuje, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ili predsednik Vučić, ambasador se nasmejao. Kad bih mislio da bi odgovaranje na to pitanje pomoglo procesu pregovora, odgovorio bih, ali ostaviću to vašoj mašti, rekao je Hil.

Istakao je i da je glavno pitanje koje se tiče ispunjavanja Briselskog sporazuma osnivanje Zajednice srpskih opština. Mislim da postoji hitna potreba da se svi saglase oko toga i razumeju da jednom kad nešto prihvatite morate i da ispunite, rekao je Hil.

On nije hteo da komentariše dokumente koji su procureli u medije, ali je istakao da je pozicija medjunarodnih pregovarača veoma dobro preneta i u Beogradu i u Prištini.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti