O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Dve crvene linije, ZSO preduslov svih preduslova
03. Februar 2023. godine
Autor:Glas Amerike (VOA) /// Foto: Tanjug/Zoran Žestić (arhiva)
Za nas je velika stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše "crvene linije", naš pristup dijalogu ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, rekao je u intervjuu za Glas Amerike ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je poslednja dva dana boravio u Vašingtonu, gde je bio gost na Molitvenom doručku i sastao se sa američkim zvaničnicima u Stejt departmentu i Kongresu.

Dačić je u razgovoru za Glas Amerike naglasio dve crvene linije – pitanje priznavanja Kosova, to jest pitanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama i kako je rekao – „preduslov svih preduslova” da se prvo formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

„To je nešto o čemu zaista nema potprebe da ponovo razgovaramo, niti pregovaramo, jer je to nešto što smo valjda dogovorili, kada smo potpisali taj sporazum pre 10 godina“, rekao je šef srpske diplomatije i prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Kada je reč o šest uslova za osnivanje ZSO, koje je postavio kosovski premijer Aljbin Kurti, Dačić kaže da je veoma teško da se raspravlja o tome što predlaže Kurti, kada imate nešto što je potpisano pre 10 godina.

„Međunarodni predstavnici su mi rekli da je on njima rekao da on neće da formira Zajednicu srpskih opština pre nego što se potpiše taj sporazum, a pre potpisivanja sporazuma traži da pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo to urade. Znači da oni priznaju Kosovo, pa da on uđe u implementaciju ovoga sporazuma, i drugo da mu se kaže tačan datum kada će da mu prihvate aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i NATO… U ovom trenutku, sva ta žestina neke kritike i pritisak je usmerena pre svega ka Prištini“, rekao je Dačić i dodao:

„Što se tiče Beograda, mi ćemo voditi politiku koja će se zasnivati na zaštiti nacionalnih i državnih interesa, ali i budućnosti Srbije. Nećemo dozvoliti da se Srbiji uvedu sankcije, ne zato što mislimo da to neko neće, nego zato što mi treba da se izborimo da to toga ne dođe. To znači da treba da budemo fleksibilni, ali isto tako da ne budemo fleksiblni ispod neke crvene linije o kojima smo govorili. Godine prolaze, a teme su ostale iste“.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti