O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tuga na sirijsko-turskoj granici, u katastrofi više od 16.00...
09. Februar 2023. godine
Autor:N1 Beograd, CNN /// Foto: Izvor: Granični prelaz Bab al Hava/CNN
Više od 16.000 ljudi je stradalo, a desetine hiljada povređeno u zemljotresu magnitude 7,8 koji je pogodio Tursku i Siriju u ponedeljak, poslednji su podaci koje su izneli zvaničnici tih zemalja. Među žrtvama i dečak srpskog porekla, javili su mediji.


Spasilački timovi u potrazi su za preživelima na hiljadama ruševina zgrada, uprkos ledenom vremenu i posle 125 naknadnih potresa u regionu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan priznao je da je bilo propusta u regovanju države na početku tragedije, ali je ocenio da je situacija sada pod kontrolom.

U međuvremenu, sankcije Zapada komplikuju napore da se dostavi pomoć Siriji.


Najnoviji bilans žrtava razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju u ponedeljak sada je najmanje 16.035, saopštili su zvaničnici, a preneo CNN.

U Siriji broj stradalih porastao na 3.162, uključujući 1.900 u područjima na severozapadu koje drže pobunjenici, objavili su „Beli šlemovi“. Ukupno 1.262 smrtna slučaja zabeležena su u delovima zemlje pod kontrolom sirijskog režima, preneli su državni mediji.

U Turskoj, broj mrtvih je porastao na najmanje 12.873, objavilo je turski centar za upravljanje katastrofama.

Agencije za pomoć su upozorile da će brojke stradalih samo rasti, pogotovo u Siriji, gde spasilački timovi tragaju za preživelima u hiljadama srušenih zgrada uprkos veoma hladnom vremenu i uz veliki rizik od naknadnih potresa.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti