O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bajden u iznenadnoj poseti Ukrajini
20. Februar 2023. godine
Autor:N1 Beograd, CNN /// Foto: AFP/ Dimitar Dilkoff
Američki predsednik Džo Bajden došao je u iznenadnu posetu Kijevu, iako je bila najavljena njegova dvodnevna poseti Poljskoj radi obeležavanja prve godišnjice ruske invazije na susednu Ukrajinu, objavio je CNN. On je obećao dodatnu vojnu pomoć Ukrajini vrednu pola milijarde dolara i najavio novi paket sankcija pojedincima i kompanijama iz Rusije.


Američki predsednik se sastao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, a tokom zajedničkog obraćanja obećao je još pola milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini. Kako je rekao, paket podrazumeva još vojne opreme, uključujući artiljerijsku municiju i haubice.

On je najavio i da će SAD tokom nedelje uvesti dodatne sankcije pojedincima i kompanijama iz Rusije.

„Kada je pre skoro godinu dana Putin pokrenuo invaziju mislio je da je Ukrajina slaba, a Zapad podeljen. Mislio je da će nas nadjačati, ali je potpuno pogrešio“, kazao je američki predsednik.

Istakao je da je u Ukrajinu došao kako bi još jednom potvrdio nepokolebljivu posvećenost demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Zelenski je rekao da su on i Bajden razgovarali o oružju dugog dometa koje može biti isporučeno Ukrajini, a koje ta zemlja do sada nije dobila.

Bajden je govorio o izdržljivosti ukrajinsko otpora dok rat ulazi u drugu godinu

.Ranije tokom dana spekulisalo se da bi Bajden mogao da stigne u Kijev, a na to su ukazivale i izuzetno jake mere bezbednosti u gradu, kakve su bile samo kada je dolazio tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson. Očekuje se da će se američki predsednik u Ukrajini zadržavti svega par sati.

Bajden boravi u Ukrajini na dan kada se u toj zemlji održava komemoracija povodom smrti 107 ljudi, koji su izginuli tokom protesta protiv vlasti 2014. godine.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti