O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bivši ambasador SAD u Srbiji "osuo paljbu" po EU zbog Srbije
03. Mart 2023. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: Screenshot/TV B92/Arhiva
Beograd -- Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montogmeri poručio zvaničnicima u Briselu da više niko ne veruje da je članstvo u EU realnost.

Govoreći o poslednjoj rundi dijaloga na najvišem nivu u Briselu, gde su razgovarali predstavnici EU, predsednik Srbije i kosovski premijer, Montgomeri je poručio Evropskoj uniji da je jedini ispravan način da se nastavi napred u procesu dijaloga - insistiranje na punoj primeni Briselskog sporazuma pre razmatranja narednih koraka.

"Da budem jasan EU: Niko ne veruje da je članstvo u EU realnost. Ovo ste uzrokovali prečestim odlaganjem procesa. Prestanite da vodite ove glupe dijaloge i primenite prethodne sporazume. Zatim idite korak po korak", reko je Montgomeri.

Na pitanje kako vidi razvoj situacije i da li misli da u skorijoj budućnosti odnosi dve strane mogu da se srede, Montgomeri kaže da je EU "nažalost željna da reši" balkanska pitanja ove godine, ali da smatra da u tome neće uspeti.

"Molimo vas da ohrabrite EU da članstvo u EU koristi kao jedini podsticaj. Ovo je, u najboljem slučaju, licemerno. Neka pokažu svoje poverenje tako što će brzo otvarati i zatvarati više poglavlja", zaključio je Montgomeri.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti