O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Amerika: ZSO od suštinskog značaja
09. Mart 2023. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: Shutterstock/Milan Adzic
Američki Stejt departmenta saopštio je da je Zajednica srpskih opština od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Vašington je poručio i da želi brzu finalizaciju „međusobnog priznavanja“ između Beograda i Prištine, uz konstataciju da nije moguće odrediti konkretan vremenski okvir za to.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs, u obraćanju u ime državnog sekretara Entonija Blinkena, saopštio je da Vašington želi da "predlog EU - Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“ na kraju rezultira „međusobnim priznavanjem“, prenosi “Pavlović tudej”.

Predstojeća runda pregovora između Beograda i Prištine, zakazana je za 18. mart u Ohridu u Severnoj Makedoniji.

“Pavlović tudej” navodi da je srpska strana saopštila da bi prva tačka dnevnog reda trebalo da bude implementacija Zajednice srpskih opština, odredbe Briselskog sporazuma iz 2013. godine koja treba da bude ispunjena.

Na pitanje „Pavlović tudej“ kojim redosledom će se rešavati implementacija Zajednice srpskih opština, Prajs je naglasio da je ona od suštinskog značaja za normalizaciju, prema predloga EU.

On je naveo da Vašington smatra da dijalogom Beograda i Prištine treba da dođe do sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa, koji će otvoriti vrata za evropske integracije i koja je od suštinskog značaja za veću bezbednost, stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Portparol Stejt departmenta je ponovio podršku SAD napretku dijaloga između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, navodeći da, iako su briselski pregovori koji su održani krajem februara predstavljali pozitivan „iskorak“, i dalje “ostaje težak posao”.

"Smatramo da normalizacija odnosa treba da bude usredsređena na eventualno međusobno priznanje", rekao je Prajs.

On je ponovio da je to “proces koji vodi EU”, a da ga SAD podržavaju “na svaki mogući način”, kao i da je Vašington prisutan na ovim razgovorima, najviše preko zamenika pomoćnika državnog sekretara Gabrijela Eskobara.

Prajs je saopštio da administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena želi da se sporna pitanja i tenzije između Beograda i Prištine „reše što je pre moguće”, ali da ne mogu da odrede konkretan vremenski okvir, navodi "Pavlović tudej".
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti