O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovan...
24. Mart 2023. godine
Autor:Beta, Kurir /// Foto: N1
Američki amasador Kristofer Hil uputio je saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.


Hil je, povodom godišnjice početka bombardovanja SR Jugoslavije, izjavio za list Kurir da narod Srbije ne treba da zaboravi to vreme, ali da veruje da ima dovoljno snage da potisne ogorčenje.

„Znam da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vreme, i ne treba. Narod Srbije ne može da potisne svoju bol, ali verujem da ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje“, izjavio je Hil.

Dodao je da je on posvetio život diplomatiji – pronalaženju diplomatskih rešenja za naizgled nerešive probleme.

„Tokom svoje diplomatske karijere naučio sam da diplomatija ponekad doživi neuspeh. Kada se to dogodi, posledice mogu biti tragične“, rekao je Hil.

On naglašava da Amerika i Srbija zajedno mogu graditi bolju budućnost.

„Posvećenost Sjedinjenih Američkih Država partnerstvu sa Srbijom je nepokolebljiva, kao i naša opredeljenost za diplomatiju. Zajedno možemo graditi bolju budućnost kakvu narod Srbije zaslužuje i želi za buduće generacije“, poručio je Hil.

„NATO i Srbija zajedno gledaju ka boljoj budućnosti“
 

Za list Kurir je govorio i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Đampjero Romano i naglasio da je potrebno gledati u budućnost.

„Ne zaboravljamo prošlost, ali možemo da idemo napred. To je ono što NATO i Srbija rade, zajedno gledajući ka boljoj budućnosti. Naše dugotrajno partnerstvo zasnovano je na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji u brojnim oblastima, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije. U potpunosti sam posvećen svojoj ulozi u ovom važnom procesu“, naveo je Romano.

Kako je istakao, „NATO i Srbija su bliski partneri“.

„Radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, pomažemo Srbiji na reformama svojih bezbednosnih snaga i institucija, obučavamo srpske vojnike za mirovne misije i uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije“, naveo je Romano.

Takođe, podsetio je, „imamo dugotrajnu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program ‘Nauka za mir i bezbednost’, između ostalog i u oblastima kao što su energetska i ekološka bezbednost, borba protiv terorizma i sajber odbrana“.

„NATO je u potpunosti posvećen daljem pružanju podrške stabilnosti širom Zapadnog Balkana, uključujući i kroz našu misiju NATO – Kfor, koja nastavlja da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu s mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine“, istakao je Romano.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti