O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Naučnici pred revolucionarnim otkrićem: Koronavirusu se staj...
28. Mart 2023. godine
IZVOR: BIF.RS /// Foto: frank60/Shutterstock
Australijski naučnici su otkrili da se proteini u koronavirusu lepe za silicijum, zlato i bakar, kao i da struja može da prođe kroz te proteine, odnosno da oni mogu da se detektuju i unište pomoću električnih impulsa. Ova otkrića bi mogla da se pretoče u efikasne alate za borbu protiv sadašnjih i budućih koronavirusa, tvrde istraživači.

Silicijum, zlato i bakar, kao i električna polja, mogu se koristiti za uništavanje šiljastih proteina SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje koronavirus, navodi se u novom istraživanju australijskog univerziteta Curtin.


Sasvim običan dan za najtraženiju rusku manekenku – bez trunke šminke izgleda kao boginja
U radu objavljenom u časopisu "Chemical Science", istraživači objašnjavaju da bi, pored korišćenja pomenutih metala, koronavirusi mogli da se otkriju i unište pomoću električnih impulsa.

"Otkrili smo da električna struja prolazi kroz šiljasti protein i da zbog toga protein može da se detektuje pomoću električnih impulsa", navodi se u članku. Ovo otkriće bi moglo da se iskoristi za rastvore koji se upotrebljavaju za briseve iz usta i nosa prilikom testiranja na koronu, što bi rezultate učinilo mnogo preciznijim i pouzdanijim.
Istraživači su otkrili i da se struktura šiljastog proteina menja pri određenoj veličini impulsa, odnosno da se protein uništava. To znači da bi električna polja mogla da deaktiviraju korona viruse.

"Dakle, ugradnjom materijala poput bakra ili silicijuma u filtre za vazduh, potencijalno možemo da uhvatimo virus i da zaustavimo njegovo širenje. Takođe, uključivanjem električnih polja, na primer kroz vazdušne filtre, bilo bi moguće uništiti virus", navode australijski naučnici, koji su uvereni da bi zahvaljujući ovim otkrićima mogli da se razviju efikasni alati u borbi protiv sadašnjih i budućih koronavirusa.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti