O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Godišnjica nemačkog bombardovanja Beograda 1941. godine
06. April 2023. godine
Autor:Beta /// Foto: Wikimedia
Nacistička Nemačka počela je bombardovanje Beograda bez objave rata na današnji dan, 6. aprila 1941. godine, čime je tadašnja Kraljevina Jugoslavija ušla u Drugi svetski rat.


Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji biće obeležen u 10.30 časova na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu na kom je u nemačkom bombardovanju izgorela Narodna biblioteka sa oko 300.000 knjiga i dokumenata.

Kako je najavljeno iz Ministarstva kulture, venac će na tom mestu položiti resorna ministarka Maja Gojković i simbolično ostaviti knjigu.

U 11 časova u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na beogradskom Novom groblju vence će položiti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Naredbu za bombardovanje Beograda izdao je tadašnji nemački kancelar i vodja Trećeg Rajha Adolf Hitler, a povod za napad bio je državni udar kojim je sa čela Jugoslavije svrgnut knez Pavle Karadjordjević zbog pristupa Silama Osovine, nakon čega se Jugoslavija okrenula Saveznicima.

Ka Jugoslaviji su 6. aprila 1941. poletela 484 aviona, od kojih su 234 bili bombarderi, a na Beograd je bačeno oko 440 tona zapaljivih bombi.

U naletima nemačkih aviona 6, 7, 11. i 12. aprila, prema različitim podacima, poginulo je između 2.000 i 4.000 ljudi, porušeno blizu 700 zgrada, više hiljada je oštećeno, među kojima i Vaznesenjska crkva u kojoj je u trenutku napada bilo vernika.

Prema pojedinim informacijama, jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila je više od 40 nemačkih aviona, a u borbama je poginulo i 11 jugoslovenskih pilota.

Kratkotrajni „Aprilski rat“ završen je 17. aprila 1941. godine okupacijom i podelom Jugoslavije izmedju Sila Osovine.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti