O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SAD špijunirale i Zelenskog, Ukrajina morala da promeni vojn...
10. April 2023. godine
Autor:Srna, N1 Beograd /// Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Američki CNN objavio je da je imao uvid u 53 dokumenata koja su procurela iz Pentagona, za koje se čini da su nastali u periodu od polovine februara do početka marta, i u kojima se, između ostalog, navodi da su SAD špijunirale predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Ukrajina je posle curenja dokumenata morala da promeni određene vojne planove, navode izvori.

„To nije iznenađujuće“, rekao je izvor blizak Zelenskom, ali je istakao da su bili zabrinuti zbog curenja podataka.

Ipak, CNN navodi da su ukrajinski zvaničnici duboko frustrirani zbog curenja podataka.

Američki obaveštajni izveštaj navodi da je Zelenski krajem februara „sugerisao da se napadnu ruske lokacije u ruskoj oblasti Rostov“ koristeći bespilotne letelice, pošto Ukrajina nema dalekometno oružje sposobno da dobaci toliko.

Obaveštajni podatak bi mogao da opravda stav Vašingtona, koji ne želi da Ukrajinu snabde dalekometnim raketnim sistemima, iz straha da bi Kijev mogao da ih koristi za napad na rusku teritoriju. Ukrajinci su, međutim, obećali da to neće učiniti.

Prošle nedelje, u javnosti su procureli obaveštajni podaci Pentagona, gde se, prema pisanju stranih medija, navodno vidi da su SAD špijunirale, ne samo protivničke zemlje, već i saveznike.

Posle curenja dokumenata komanda Oružanih snaga Ukrajine morala je da izmeni određene planove. Iako mediji nisu objavili šta je tačno izmenjeno, veruje se da izmene tiču vazdušnih aktivnosti.

Pojedini procureli dokumenti navodno su otkrili slabosti ukrajinske protivvazdušne odbrane i nedostatak municije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti