O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vlada usvojila Uredbu o finansiranju unapređenja energetske ...
13. April 2023. godine
Autor:N1 Beograd /// Foto: N1
Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u 2023. godini, koji predstavlja strateški i zakonodavni okvir za efikasno korišćenje energije, a za krajnji rezultat ima povećanje javne svesti o značaju energetske efikasnosti, saopšteno je posle sednice.


„Programom je utvrđeno više ciljeva – ušteda energije i njeno racionalno korišćenje primenom proverenih, savremenih tehnologija i proizvoda čije je korišćenje ekonomski opravdano, korišćenje obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe, zaštita životne sredine kroz smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Takođe, predviđene su i mere unapređenja energetske efikasnosti koje imaju prioritet u finansiranju ili sufinansiranju, kao što su, pored ostalog, unapređenje termičkog omotrača zgrade, zamena termotehničkih sistema ili deo sistema efikasnijim sistemima u zgrade, modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja u objektima, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju“, navedeno je u saopštenju.

Vlada je donela i Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu.

„Ovom merom će se podstaći proizvođači konditorskih proizvoda da kupuju domaće mleko u prahu i time smanje pritisak na domaće mlekare koje bi nesmetano nastavile otkup mleka od poljoprivrednika. Time bi bio sprečen potencijalni poremećaj na tržištu. Javni poziv za odobravanje prava na podršku proizvođačima konditorskih proizvoda raspisuje Uprava za agrarna plaćanja“, ističe Vlada.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Saveta za međugeneracijsku saradnju i solidarnost koji ima za cilj da podstakne i uključi sve relevantne činioce da na svim nivoima deluju kako bi se stvorile bolje mogućnosti za aktivno starenje i jačanje solidarnosti između generacija.

Takođe, rad Saveta treba da podstakne ostvarivanje efikasne međusobne podrške i saradnje različitih starosnih grupa, kako bi zajednički osmislili inovativna rešenja za podizanje kvaliteta života osoba u starijem dobu, ali i dece i mladih radi jačanja međusobne socijalne kohezije i solidarnosti. Prioritet obrazovanja Saveta je, kako se navodi u saopštenju – i podizanje svesti o značaju međugeneracijske saradnje kao oblika potpore među tim grupama.

„Na sednici je usvojena i Odluka o obrazovanju Saveta za pitanja starosti i starenja čija je osnovna uloga razmatranje pitanja starenja, društvenog i ekonomskog položaja starih lica, mogućnosti korišćenja njihovih radnih i stvaralačkih potencijala i učešća u razvoju društva, privrednom i javnom životu. Savet ima za cilj, pored ostalog, da razmatra pitanja unapređenja naučnih i stručnih disciplina u oblasti gerontologije, odnosno u oblasti brige o starijima“, navela je Vlada Srbije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti