O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Vizna liberalizacija kao nagrada za Kosovo, iako nije...
19. April 2023. godine
Autor Beta /// Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dačić: Vizna liberalizacija kao nagrada za Kosovo, iako nije ispunilo obaveze

Povodom deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma između predstavnika Beograda i Prištine, ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić je rekao da "danas kao da doživljavamo kolektivnu amneziju nekih zapadnih zemalja", jer je Evropski parlament Kosovu odobrio viznu liberalizaciju iako nije ispunilo nijednu tačku iz tog sporazuma.


Dačić je za televiziju Prva rekao da Srbija nije u načelu protiv vizne liberalizacije za Kosovo, ali da je odabran trenutak „kada izgleda kao nagrada za nešto“, iako Kosovo svoje obaveze nije ispunilo, od kojih je prva osnivanje Zajednice srpskih opština.

Upitan da li je za Srbiju bilo korisno to što učestvuje u dijalogu sa vlastima u Prištini, uz posredstvo Evropske unije, Dačić je rekao da „ako možemo da podvučemo crtu, bilo je korisno za Srbiju da učestvuje u dijalogu“.

„Ne želimo da pričamo o statusu Kosova, cela ta priča je statusno neutralna“, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da bi Zajednica srpskih opština bila „prvi oblik nekog samoorganizovanja Srba na Kosovu“, i prva „autentična organizacija“, jer su do sada „bili samo organi Srbije na Kosovu“.

On je rekao i da je potez vlasti u Prištini sa preregistracijom automobila, koji je doveo do toga da Srbi napuste kosovske institucije, „čisti hir“, sa željom da se izazovu nemiri.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti