O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bajden potpisuje naredbu? Na meti – Kina
21. April 2023. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: shutterstock, Shag 7799
Predsednik SAD Džozef Bajden namerava da u narednim nedeljama potpiše naredbu koja će ograničiti ulaganja američkih kompanija u ključne delove kineske privrede.

Kako navodi Blumberg, američka administracija raspravlja o toj meri skoro dve godine i planira da je uvede pred samit Grupe sedam naprednih ekonomija (G7) koji treba da počne 19. maja u Japanu.

Prema izvorima agencije, SAD su navodno obavestile partnere iz G7 o ograničenjima ulaganja i nadaju se da će dobiti podršku na tom sastanku, iako se ne očekuje da će druge zemlje istovremeno objaviti slična ograničenja.

Naredba koju bi Bajden trebalo da potpiše pokriće oblasti poluprovodnika, veštačke inteligencije i kvantnog računarstva, sa fokusom na investicije u kojima američke firme igraju aktivnu ulogu u upravljanju, što uključuje takozvani rizični kapital i privatni kapital, kao i određene oblike transfera tehnologije i zajedničke poduhvate i investicije.

Neke vrste ulaganja će biti potpuno zabranjene, dok će se u drugim slučajevima zahtevati od kompanija da obaveste vladu pre nego što se na ulaganje odluče, prenosi Blumberg.

Ovaj potez označava novu fazu u višegodišnjoj ekonomskoj kampanji protiv Kine tokom koje su SAD već uvele carine na uvoz iz te zemlje pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom, a od nedavno pokušavaju da ograniče izvoz ključnih američkih tehnologija u Kinu.

Iz SAD su do sada navodili da nameću ograničenja iz razloga nacionalne bezbednosti, što je danas istakla i ministarka finansija Dženet Jelen, umesto u nastojanju da zaustave razvoj rivalske supersile, kao što Peking tvrdi.

''Ove akcije sa ciljem očuvanja nacionalne bezbednosti nisu osmišljene da bismo stekli konkurentsku ekonomsku prednost ili ugušili kinesku ekonomsku i tehnološku modernizaciju'', rekla je Jelen i dodala da će se SAD baviti svojim bezbednosnim problemima u vezi sa Kinom ''čak i kada to znači praviti kompromise u vezi sa našim ekonomskim interesima''.

Američki zvaničnici su jasno stavili do znanja da unilateralna mera neće ispuniti ciljeve nacionalne bezbednosti jer bi ulaganja drugih zemalja u Kinu mogla samo da zauzmu mesto američkih koje administracija sprema da blokira.

Zvaničnici američkog Ministarstva finansija ove nedelje su obavestili evropske kolege o toj meri, a kako prenosi agencija, administracija je počela da deli informacije i sa poslovnim liderima.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti