O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Berlin želi da "proturi" oštrije uslove
27. Septembar 2013. godine
Premijer Srbije Ivica Dačić: Bez obzira na zahteve, moguć početak pregovora već u decembru. Ne pristajemo na gaženje državnih interesa. Izlaskom na izbore, Srbi sa KiM dobiće vlast. Kako je Đilas sejao, tako i žanje
Ivica Dačić
OČEKUJEM pozitivnu odluku Evropskog saveta za početak pregovora sa EU. Velike su šanse da prva međuvladina konferencija bude održana odmah u decembru, posle samita evropskih lidera.


Ovaj optimistični scenario u intervjuu za „Novosti“ iznosi premijer Ivica Dačić. Iako našu državu narednih meseci verovatno čekaju uslovljavanja Nemačke oko KiM, on poručuje da se treba nadati pozitivnom ishodu:

- U stalnom smo kontaktu sa najbližim saradnicima kancelarke Angele Merkel, jer nastavak našeg evropskog puta možda i u najvećoj meri zavisi od Berlina. Ova vlada ne ponavlja greške prošle vlasti, koja nije u dovoljnoj meri shvatila značaj najboljih mogućih odnosa sa Nemačkom.

* Da li ste videli „nemačku listu“ sa desetak zahteva oko KiM, kojim će nas, navodno, usloviti?

- Da se razumemo, novih uslova nema, za početak pregovora traži se primena Briselskog sporazuma. Međutim, ima pokušaja da se pooštri pregovarački okvir, koji treba da definiše višegodišnji proces koji Srbija treba da prođe do članstva u EU.

* Šta je „crvena linija“ ispod koje Srbija neće ići?

- Srbija će uraditi sve tako da Nemačka neće imati za šta u decembru da kaže „ne“. U ovoj fazi integracija biće određenih uslova Nemačke i oni će biti prihvatljivi ako ne utiču na suštinu naše državotvornosti i ne narušavaju naše državne interese.

* Da li je prihvatljivo da u pregovarački okvir bude uneto da se sa Prištinom potpiše sporazum o dobrosusedskim odnosima?

- Nažalost, mi se ne pitamo o pregovaračkom okviru, već taj dokument usvaja Savet za opšte poslove EU. U nacrtu okvira, poglavlje 35 odnosi se na normalizaciju naših odnosa sa Prištinom, ali postoje ideje da se skoro u svakom poglavlju to pitanje pomene. Druge zemlje EU se protive tome. Nadam se da će se naći kompromis i da ćemo krajem godine ili početkom sledeće započeti pregovore.

* Može li Beograd u naredna dva meseca da ispuni sve tačke Briselskog sporazuma?

- I mi očekujemo da Evropa spreči sve pokušaje Prištine da opstruira primenu tog dogovora. Srbija čini sve i učiniće sve da obaveze koje je preuzela realizuje.

* Ali, ključ za to su lokalni izbori na KiM, a Srbi sa severa najavljuju bojkot...

- Bojkot izbora nije u interesu ni kosovskih Srba ni Srbije. Ne zbog zastoja na našem evropskom putu, već zbog činjenice da je ovo prilika da Srbi dobiju vlast u opštinama u kojima su većina, a koja bi imala međunarodnu verifikaciju. Zajednica srpskih opština može da ima veliki uticaj i ovu priliku ne treba propustiti.

* Kada ćete se ponovo sresti sa Hašimom Tačijem i koje teme će biti na stolu?

- Naredni susret sa Tačijem još nije zakazan. Dogovoreno je da to bude posle lokalnih izbora na Kosovu. Briselskim sporazumom nisu rešena sva sporna pitanja između Beograda i Prištine. Na red tek dolaze važne teme, poput imovine naših građana i firmi, položaja SPC...
* Hoće li se u narednoj fazi menjati forma dijaloga, i kako bi on mogao da izgleda?

- Voleo bih da se to desi, da se dijalog spusti na tehnički nivo. Međutim, to je u ovoj fazi nemoguće, jer se na političkom nivou preseca i donose konačne odluke. I Brisel insistira da se sastajemo Tači i ja, zato što bi u suprotnom taj proces bio zakočen.

* Da li se vaš novi tim u Nemanjinoj uhodao? Jeste li zadovoljni kako funkcioniše rekonstruisana Vlada?

- Veoma sam zadovoljan. Ministri su preuzeli svoje dužnosti i krenuli da rade punom parom. Naravno, prošle su tek tri nedelje od rekonstrukcije i period adaptacije još traje. Mnogi od njih nisu nikad ni vršili državne poslove.

* Ipak, i među novim ministrima se čuju disonantni tonovi, pogotovo kad je reč o merama ekonomske politike?

- Atmosfera je sada mnogo drugačija, pojednostavljeni su principi međusobnog dogovaranja, nema više nekog praznog hoda i nema nikakvih problema ili sukoba.

* Očekujete li da Vlada izdrži pun mandat ili će biti vanrednih izbora?

- To je stvar političke procene. Naša je želja da Vlada funkcioniše u punom kapacitetu i na najbolji mogući način, sve dok bude imala rezultata, odnosno dok bude ostvarivala svoje ciljeve.

* Kakav je plan za Beograd, posle razrešenja Đilasa? Naprednjaci hoće oročenu vlast, pa da se za pola godine ide na izbore. Koliko to odgovara SPS?

- Nisam čuo da naprednjaci, odnosno Aleksandar Vučić, insistiraju na izborima u prestonici. Zasada smo se samo dogovorili da se razreši Đilas, sve ostalo će tek biti predmet daljih koalicionih razgovora.

* I za šta ćete se vi založiti - za privremenu upravu ili vanredne izbore?

- Sada su na dnevnom redu razgovori o kadrovskim rešenjima, izbor novog rukovodstva Beograda, koncept politike koju će sprovoditi nova gradska vlast i koliko će ta vlast trajati.
* Upravo vam zameraju - što to sve nije dogovoreno pre rušenja Đilasa i što je grad ostavljen u političkom vakuumu?

- Ne plašim se izbora. Samo postavljam logično pitanje zašto bi Beograd bio jedini grad u Srbiji gde smo izvršili promene, a u kom bi se išlo na glasanje. Onda treba raspisati lokalne izbore u celoj Srbiji. I druga stvar, Boris Tadić i DS su me 2008. uslovili da Đilas mora da bude gradonačelnik, a ne Vučić, kome sam to obećao, inače neće biti ni republičke vlasti. Tad je Đilas mogao da bude gradonačelnik bez izbora, a sada ih traži. Kako ste sejali, tako ćete i da žanjete.

NIJE ČEDA EVROPSKI BARJAKTAR

* KAKO gledate na saradnju DS i LDP? 
- Udružuju se oni koji su se razdružili. Svi su oni bili u jednoj partiji i sad se, kao, udružuju. Nemam ništa protiv, samo napred. Ali, imam poruku za njih - ne možete da imate monopol na evropsku opciju, da jedino vi držite barjak demokratije u Srbiji.

VUČIĆ IM JE BIO DOBAR

* OČEKUJTE li neke radikalnije akcije opozicije protiv aktuelne vlasti? Đilas kaže da više neće da ćuti...
- Ovo što se dešava u Beogradu nije lična stvar niti pitanje simpatija ili antipatija. To je politika. Đilas više nema većinu. A to što poručuje da neće da ćuti, iskreno, nisam primetio da je ćutao dok je hvalio Vučića. Niste mogli od njega da dođete na red. Nije on ćutao, on je hvalio, rekao je da su u ovoj vladi dobri jedino Vučić i PUPS.

Izvor: Večernje novosti
Autor: Danijela Milinković
Foto: Večernje novosti
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti