O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kacin: Nije trebalo da otkazujete Paradu pred pregovore
30. Septembar 2013. godine
Prajda deluje poražavajuće u svetlu tek otpočelog skrining procesa za poglavlje 23, koje se odnosi na vladavinu prava, rekao izvestilac EP za Srbiju
Iz evropske perspektive... JelkoKacin
BEOGRAD - Objektivno!
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin došao je u Beograd da bi prisustvovao gej paradi, koja je, međutim, u poslednji čas otkazana, i to u najgorem trenutku, prema njegovoj oceni.

Pre nekoliko dana Štefan File je pohvalio srpski pregovarački tim za pristupanje Evropskoj uniji. Šta vi mislite o tome?
- Tim koji radi skrining je dobro tehnički obučen i veoma kvalitetan. Uveren sam da će se veoma brzo svi razumeti, ali se nadam i da će u sledećoj fazi tako brzo razumeti i šta treba menjati.

Koliko je izvesno da Srbija u januaru 2014. godine počne pregovore o pristupanju EU?
- To neće biti pregovori jer Srbija pregovara od 28. juna. Posle toga ste, nažalost, s malim zakašnjenjem imenovali glavnog pregovarača. Međuvladina konferencija, koja je politička poruka, biće onda kada bude, ja vam ne mogu ništa reći o tome. Do pre dva dana bih mogao da pričam na tu temu, a sada nemam hrabrosti za to.

Mislite da nam neodržavanje Parade ponosa otežava ulazak u EU?
- To vam neću javno reći, ono što sam imao da kažem rekao sam svima u Vladi. Jedno je sigurno, zabrana Parade deluje poražavajuće u svetlu tek otpočelog skrining procesa za poglavlje 23, koje se odnosi na vladavinu prava.

Da li se Beograd dovoljno angažovao u vezi s izborima na Kosovu?
- Nisam detaljno upoznat s tim šta radi srpska strana, ali mislim da je došlo vreme da se prekine razdvajanje srpske zajednice na Kosovu i da se dele Srbi na Kosovu na srpske Srbe i kosovske Srbe, što vaša vlada još uvek radi. Došlo je vreme da Srbi na KiM imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti tamo, bez nečijeg navijanja, i da im niko ne diktira koji su podobni, a koji nepodobni kandidati. Na izborima uvek neko izgubi i neko pobedi, a ko će pobediti - o tome odlučuje narod.

Zar Nikolić nije obećao paradu ove godine?
Kacin je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izrazio razočaranje iznenadnom odlukom da se Prajd ne održi i podsetio na izjavu koju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao 8. oktobra prošle godine.

- Nikolić je prošle godine izjavio da iduće, tj. ove godine neće biti nikakvog opravdanja za neodržavanje Parade ponosa - kaže Kacin i dodaje da je Srbija propustila jedinstvenu šansu da se promoviše kao motor ljudskih i manjinskih prava na čitavom Balkanu.

Izvor: Kurir
Autorka: Dijana Tadić
Foto: Kurir/Fonet
Arhiva vesti