O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vlada podržala studente: Biće omogućen olakšani upis godine
01. Oktobar 2013. godine
Nova školska godina za studente u Srbiji počinje danas, ovoga puta bez protesta, jer je vlada dan uoči zvaničnog starta školske 2013/14. izašla u susret zahtevima akademaca i usvojila predlog izmena zakona koji omogućava olakšani upis godine i veći broj ispitnih rokova.
Vlada je juče usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju koji predviđa da studenti koji u školskoj 2012/13. godini ostvare najmanje 48 ESPB bodova mogu da 2013/14. budu finansirani iz budžeta. Prema aktuelnom zakonu, taj uslov ostvaruju sa 50 bodova.
 
Takođe, vlada je usvojila predlog studenata da u novoj školskoj godini ostane šest umesto pet ispitnih rokova, a s obzirom da je upis studenata u narednu školsku godinu u toku ili je već završen, pomoćnik ministra prosvete Slobodan Stupar ističe da će studenti do donošenja zakona, ukoliko ga poslanici usvoje u predloženom obliku, moći uslovno da upisuju godinu.
"Poslaćemo uputstvo fakultetima za uslovni upis do donošenja zakona, tako da nijedan student neće biti oštećen", rekao je pomoćnik ministra prosvete.
 
Izmene i dopune zakona letos je zatražila Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), a predsednik ovog najvišeg predstavničkog tela studenata univerziteta Srbije Danilo Jeremić je, komentarišući odluku vlade, naveo da je očekivana.
 
"Ono što je veoma važno, što hitnije treba odobriti uslovni upis godine, odnosno odobriti da fakulteti mogu da upisuju studente pod ovim uslovima, iako zakon još nije izglasan u skupštini", rekao je Jeremić.
 
U suprotnom, kako je objasnio, deo studenata bio bi uskraćen za druge povlastice, kao što su smeštaj u domu, ishrana...
 
Jeremić smatra da je vladin predlog logičan, jer kako kaže, još nije izvršena reforma koja bi opravdala smanjenje ispitnih rokova i povećanje bodova neophodnih za budžetsko studiranje.
 
On tvrdi da ove jeseni neće biti studentskih protesta, ali da akademskoj zajednici predstoji posao na preispitivanju opterećenja studenata, reformi studijskih programa, nastavnog sadržaja, udžbenika...
 
Osim izmena zakona, akademci na početku nove skolske godine, prema rečima Jeremića, mogu da očekuju i veće stipendije.
 
On je istakao da ima uveravanja da će stipendije biti povećane za 30 odsto i da će ih dobijati oni sa prosekom 9,00 i više.
 
Povećanje stipednije je skoro izvesno s obzirom da su za taj procenat već poskupeli domovi i ishrana, rekao je Jeremić i naveo da u narednom periodu možemo očekivati novi zakon o visokom obrazovanju.
 
Prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović ističe da je studentske zahteve ranije podržao Rektorski savet, navodeći da će jedan broj akademaca do donošenja zakona biti u "privremenom statusu".
 
"Biće više posla za administraciju fakulteta i studenti će eventualno dva puta morati da stoje u redu, ali niko neće biti oštećen", rekao je Popović.
 
Studentska školska godina zvanično počinje danas, svečanim akademijama u čast brucoša, ali su neki fakulteti već održali uvodne časove i nastava je startovala.
 
Za studente ostalih godina predavanja počinju polovinom oktobra, nakon završetka ispitnog roka.
 
Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju upućen je u skupštinu na usvajanje po hitnom postupku.

Izvor: Blic/Tanjug
Foto: Blic
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti