O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Otvoreno novo poglavlje skrininga
02. Oktobar 2013. godine
Beograd/Brisel -- U Briselu je nastavljen proces eksplanatornog skrininga, a ovaj put su to pitanja vezana za poglavlje 24 pregovora o pridruživanju:pravda, slobode i bezbednost.
Delegaciju Srbije, koja će se kroz razgovore sa eksperima Evropske komisije upoznati sa evropskim standardima u ovim oblastima, predvodiće ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanja Miščević.

Timovi stručnjaka iz Srbije i Evropske unije će raspravljati o mehanizmima borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija, azila, viznoj politici, kao i borbi protiv korupcije. Ovi razgovori su nastavak prošlonedeljnih razgovora o reformi pravosuđa i osnovnim pravima. 

Ministar Ružić će se u Briselu sastati i sa predstavnicima najvećih grupacija u Evropskom parlamentu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. 

Ružić je Tanjugu rekao da će tim stručnjaka iz Srbije zajedno sa timom EU raspravljati o mehanizmima borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija, kao i o viznoj politici. 

Današnji razgovori nastavak su skrininga koji je počeo prošle nedelje poglavljem 23, a ono što je važno je, kazao je Ružić, da se i ovog puta očekuje da naš ekspertski tim, pre svega iz MUP, ali i iz drugih resornih ministarstava, pokaže zainteresovanost i stečena znanja iz tih oblasti koja su u duhu evropskog zakonodavstva. 

"Očekujem da nakon toga uslede novi skrininzi i da se praktično nastavi taj važan proces koji jeste zahtevan i za pitanje naše osposobljenosti vrlo izazovan i u tom pogledu sam siguran da ćemo nastaviti s poglavljem 32, koje obuhvata finansijsku kontrolu", rekao je Ružić. 

Ružić je kazao da će šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i on u Briselu imati niz bilateralnih susreta sa vodećim političkim grupacijama u Evropskom parlamentu i sa visokim funkcionerima Evropske komisije, s kojima će razgovarati o dosadašnjem radu i rezultatima u procesu pregovora. 

Eksplanatorni skrining je analiza uskladenosti pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima i predstavlja pripremu za formalno otvaranje pregovora o pridruživanju EU, koje se očekuje najkasnije u januaru sledeće godine.

Izvor: B92/Tanjug
Foto: B92/FoNet, arhiva
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti