O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Slovenija podržava naš evropski put
02. Oktobar 2013. godine
Beograd -- Slovenija će nastaviti da podržava evrointegracije Srbije, poručeno je nakon prve zajedničke sednice dveju vlada.
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i slovenačka premijerka Alenka Bratušek konstatovali su, na zajedničkoj konferenciji za novinare, da su odnosi dveju država u uzlaznoj liniji i najavili da će samiti dveju vlada postati uobičajena praksa, odnosno da će se organizovati svake godine, naizmenično u Beogradu i Ljubljani.

"Slovenija će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka EU, kao i druge zemlje regiona jer će to doprineti stabilnosti celog regiona", izjavila je Bratušek, koja je, zajedno s premijerom Dačićem, izrazila želju za unapređenje bilateralne saradnje u svim oblastima - politici, kulturi, prosveti i posebno privredi. 

Bilateralna ekonomska saradnja je, prema Dačićevim rečima, i sada veoma dobra, Slovenija je osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, a razmena dostiže oko 800 miliona evra godišnje, ali procenjuje se da može biti i veća. 

Dačić je podsetio da slovenačke investicije u Srbiju u proteklih desetak godina premašuju milijardu evra, navodeći da bi resorna ministarstva i udruženja privrednika iz dve države trebalo da predlože mere za poboljšanje investicione klime. 

Izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljenog mehanizma zajedničkih sednica dveju vlada, Dačić je kazao da je u obostranom interesu zajednički nastup na trećim tržištima putem konzorcijuma ili na osnovu nekog drugog oblika udruživanja.
Dvoje premijera su se, takođe, složili da pitanje sukcesije treba što pre rešiti, jer je to u interesu obeju zemalja. 

Bratušek je primetila da je sukcesijom do sada rešeno svega 50 odsto spornih pitanja, a Dačić je naveo da Srbija plaća zakup za mnoge objekte za koje zna da joj neće pripasti i kao primer naveo stan u Njujorku, za koji od 1991. godine plaća zakup. 

"Interes je da te stvari rešavamo brzo. Postoje mnogi objekti u svetu za koje nismo rešili ostavinsku raspravu, odnosno koje nismo podelili. Problem je što mnoge objekte u svetu plaća Srbija, a znamo da neće nama pripasti. Na primer, svakoga meseca plaćamo stan na Park aveniji u Njujorku 10.000 dolara, i glupost je tvrditi da je to čuvanje nacionalnog interesa", objasnio je Dačić. 

Slovenačka premijerka je precizirala da će detalji oko primopredaje rezidencije u Rimu biti regulisani do 15. novembra. 

Predstavnici srpske i slovenačke vlade potpisali su danas niz sporazuma - Sporazum iz oblasti razmene tajnih podataka, Memorandum iz oblasti energetike, Protokol između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja, Memorandum o nastupima na trećim tržištima i Pismo o namerama u vezi sa primopredajom rezidencije bivše SFRJ u Rimu Republici Sloveniji. 

Članovi slovenačke delegacije koju predvodi premijerka Alenka Bratušek, stigli su oko 10.30 časova u Palatu Srbija, gde su dočekani uz najviše državne počasti, a potom su održani odvojeni bilateralni sastanci premijera i ministara.
Do zajedničke sednice vlada upriličeni su bilateralni susreti ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorane Mihajlović i potpredsednika vlade i ministra poljoprivrede i životne sredine Slovenije Dejana Židana, šefova diplomatija Ivana Mrkića i Karla Erjaveca, vicepremijera i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića i ministra za infrastrukturu i prostorno planiranje Slovenije Sama Omerzela. 

Bilateralne sastanke imali su takođe ministar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Srbije Igor Mirović i ministar za ekonomski razvoj i tehnologije Slovenije Stanko Stepišnik, ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić i ministar za infrastrukturu i prostorno planiranje Slovenije Sam Omerzal, ministar poljoprivrede i šumarstva i vodoprivrede Srbije Dragan Glamočića i potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede i životne sredine Slovenije Dejan Židan. 

Ministar privrede Srbije Saša Radulović sastao se sa ministrom za ekonomski razvoj i tehnologije Slovenije Stankom Stepšnikom, a ministarka energetike Zorane Mihajlović sa ministrom za infrastrukturu Slovenije Samom Omerzelom. 

Premijerku Slovenije, koja boravi u prvoj poseti Srbiji, svečano je uz najviše državne počasti dočekao premijer Srbije Ivica Dačic. Slovenačka premijerka danas će se sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

Izvor: B92/Beta, Tanjug
Foto: B92/Tanjug
Zvanično je kraj
22. Mart 2023. godine
Arhiva vesti