O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Do kraja godine rešenje za RTS"
03. Oktobar 2013. godine
Beograd -- Ministarstvo kulture se nada da će do kraja godine pronaći model za stabilno, dovoljno i nezavisno finansiranje javnih medijskih servisa, kaže Ivan Tasovac.
Prema nacrtu zakona o javnim servisima, Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine naredne dve godine biće finansirane iz republičkog budžeta, a kako je istakao ministar kulture, finansiranje iz budžeta nije trajno rešenje.

Novac bi se tim medijima prenosio u 12 jednakih mesečnih rata, "čime bi se obezbedila finansijska nezavisnost, to jest, sprečila mogućnost političkog uticaja i ucene javnih medijskih servisa", naveo je Tasovac u pisanom odgovoru na pitanje poslanika DS-a Janka Veselinovića, objavljeno je na sajtu RTS-a 

Tasovac je naveo da će se, po isteku te dve godine finansiranja iz budžeta, pronaći trajni model finansiranja, u skladu sa praksom Evrope. 

"Finansiranje iz budžeta nije, dakle, trajno opredeljenj,e već je najefikasniji način da se materijalno pomogne javnim servisima", podvlači Tasovac. Planirano je da u septembru počne javna rasprava o nacrtu zakona. 

U Ministarstvu podsećaju da se model finansiranja iz pretplate pokazao kao neefikasan, navodeći da je u 2012. godini naplata pretplate pala na 35 odsto. 

Državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić je rekla da predlog zakona o javnom informisanju i medijima do kraja meseca će biti u skupštinskoj proceduri, pošto je u toku usklađivanje tog propisa sa komentarima pristiglim iz Brisela i srpskih institucija. 

"Sad treba inkorporirati komentare koje smo dobili iz Brisela i primedbe od ostalih institucija i nakon toga ćemo uputiti u vladu i Skupštinu. Nadamo se da bi to moglo biti do kraja meseca", rekla je Gordana Predić agenciji Beta. 

Kako je pojasnila, primedbe koje su stigle uglavnom se odnose na dodelu državne pomoći, a ministarstvo će nastojati da uskladi taj zakon sa evropskom regulativom. 

Gordana Predić je rekla i da će nacrti zakona o javnim servisima i elektronskim medijima od sledeće nedelje biti na javnoj raspravi, a da bi do kraja godine trebalo da budu u skupštinskoj proceduri. 

"Za javnu raspravu potrebno nam je 20 dana, pa sledi usklađivanje sa primedbama. Do kraja godine bi trebalo budu u skupštinskoj proceduri", navela je državna sekretarka.

Izvor: B92/Tanjug
Foto izvor: kurir.rs, B92/Tanjug
Zvanično je kraj
22. Mart 2023. godine
Arhiva vesti