O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Evropska komisija pohvalila Srbiju
10. Oktobar 2013. godine
Godišnji izveštaj EK o napretku Srbije sadrži pohvale reformskom kursu Vlade i preporuku Evropskom savetu da do januara otvori pregovore o pridruživanju
BRISEL - Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije sadrži pohvale reformskom kursu Vlade i preporuku Evropskom savetu da do januara otvori pregovore o pridruživanju, saznaje Tanjug u Briselu.

"Ove godine nema neizvesnosti", rekao je Tanjugu funkcioner EU, koji je insistirao na anonimnosti, i dodao da će Komisija izneti mišljenje da je Srbija ispunila uslove da Savet u decembru potvrdi raniju odluku da pregovori o pridruživanju počnu što pre, a najkasnije u januaru 2014.

Komisija u detaljnom pregledu napretka u procesu evropskih integracija posebno pohvaljuje rešenost Vlade da sprovede planirane reforme, posebno u oblasti pravosuđa i suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije.

Tanjugov izvor, koji je blisko upoznat sa sadržajem izveštaja, čije je zvanično predstavljanje zakazano za sredu, kaže da Komisija takođe ocenjuje da je Prvi sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom "istorijski" i hvali dosadašnje napore na njegovom sprovođenju.

U izveštaju se, istovremeno, konstatuje da će lokalni kosovski izbori u novembru biti ključan test održivosti procesa normalizacije.

Dokument EK sadrži, međutim, i niz kritika na račun spore primene zacrtanih strategija, odnosno da se kasni implementacijom ključnih strateških dokumenata i akcionih planova u ovim oblastima, kao i da nezavisna nadzorna tela još nisu u potpunosti funkcionalna.

Kasni i primena Medijske strategije, konstatuje EK, uz ocenu da su mediji u Srbiji i dalje podložni autocenzuri i uticaju političkih i ekonomskih centara moći.

Izveštaj za ovu godinu sadrži i niz pohvala na račun razvoja regionalnih odnosa, što se posebno odnosi na tešnju saradnju sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a kao veoma pozitivna se ocenjuje junska poseta predsednika Tomislava Nikolića Zagrebu.

Kada je reč o pravima manjina, Komisija ocenjuje da se ona uglavnom poštuju, uz preporuku da se ulože dodatni napori na poboljšanju položaja nekih od njih, a naročito Roma, dok se zabrana Parade ponosa u Beogradu vidi kao znak da je diskriminacija LBGT populacije i dalje široko rasprostranjena, a da vlasti ne čine dovoljno da to suzbiju.

Komisija ocenjuje da je srpska privreda u teškoj situaciji zbog kašnjenja u strukturnim reformama i prevelike javne potrošnje i ohrabruje Vladu da tokom sledeće godine uloži dodatne napore u tom pravcu.

U Briselu kažu da, za razliku od prethodnih godina kada je glavno pitanje uoči objavljivanja izveštaja bilo da li će Komisija u zaključku preporučiti da Srbija dobije status kandidata (2011) i datum početka pregovora (2012), ove godine mnogo značajnije ono što stoji u glavnom delu teksta.

"Srbija je sada mnogo bliže EU, pa je sada pažljivije posmatramo i nešto strože ocenjujemo, ali je i dalje na dobrom putu", rečeno je Tanjugu u Briselu.

Izvor: Večernje novosti/Tanjug
Foto: denesen.mk
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti