O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"MMF i SB podržavaju mere vlade"
14. Oktobar 2013. godine
Vašington -- Ekonomske mere koje je najavila vlada naišle su na podršku tokom redovnog godišnjeg zasedanja Svetske banke i MMF, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.
Tabaković je istakla da su svi svesni da te mere nisu popularne i da su teške, ali da se odnose na budućnost same države i građana.

"Primetila sam podršku i dobrodošlicu hrabrim, nepopularnim, ali neophodnim merama da se Srbija prilagodi onome što je svetski trend, a to je da troši onoliko koliko zarađuje. Mi radimo na tome da uštedimo gde se može, a ne da neko 'jede sa dve kašike, a da drugi da nema ni za hleb", rekla je guvernerka Tabaković za Tanjug u Vašingtonu. 

Ona je objasnila da postoje dve pogrešne percepcije javnosti kada su u pitanju zasedanja MMF-a i SB. 

"Kod dela građana se to smatra kao odlazak kod bogatog rođaka koji spremi torbu sa parama, dok drugi deo javnosti misli da ste ovde došli da vas neko brifinguje i da vam ispostavi spisak zahteva. Mi smo, međutim, ovde da predstavimo mere kojima želimo da povećamo zaposlenost i životni standard građana, a ne da od nekog dobijemo saglasnost za mere koje preduzimamo ili da se nekome dopadnemo", naglasila je guvernerka. 

Ona je rekla da se Srbija sada nalazi u ovakvoj situaciji zato što "površni političari nisu na vreme preduzimali neophodne mere". 

"Mi smo do donošenja ovih mera bili taoci te politike zavaravanja da će se stvari rešiti same od sebe. Novac se od 2008. trošio na način 'niko nije sklonio na vreme piće sa stola', a da su sredstva dobijena iz privatizacije bukvalno gotovo netragom nestala", navela je Tabaković. 

Guvernerka je istakla da Srbija danas ima relativno stabilan kurs, i da je mesečna inflacija u septembru iznosila nula odsto, dok je na nivou od prošlog do ovog septembra bila 4,9 odsto. 

"Samo niska i stabilna inflacija može da omogući sprovođenje planova i privrede i građana. Niskoj inflaciji su pomogle mere monetarne politike, ali i uspešna poljoprivredna sezona, i izvoz odnosno ono što je produkcija Fijata", dodala je ona. 

Govoreći o vladinim merama, guvernerka je istakla da je važno da MMF ne određuje prebrzu dinamiku u postizanju tih rezultata jer se te mere tiču ljudi i svaka država mora da bude svesna da treba da ih sprovodi u socijalno održivoj atmosferi. 

"Vlada je pokazala da je mere prvo spremna da sprovede na sebi predlaganjem mera koje se tiču javnog sektora i smanjivanja troškova u svojoj nadležnosti, kao i podsticanjem investicija u privatnom sektoru, što je jedino održivo i vodi održivom privrednom rastu", kazala je Tabaković. 

Ona je naglasila da ubuduće ne sme da se dozvoli da "penzioner prima penziju, a da istovremeno kroz neku komisiju ili organ prima punu platu zauzimajući radno mesto nekom mladom čoveku". 

Tabaković je navela da je svesna da vlada svojim merama dovodi sebe u opasnost da one sa kojima sarađuje gubi kao glasače, ali je dodala da "ako je neko spreman da vidi samo svoju platu, a da ne vidi budućnost svoje dece i države, takva podrška ne treba nikome". 

Ona je pohvalila ministra finansija Lazara Krstića, rekavši da je zadobio njeno poverenje kada je rekao da će mu se sve što ne uradi kako treba u domenu fiskalne politike vratiti kao bumerang preko monetarne politike. 

"On zna i razume taj sistem spojenih sudova, i to je za mene garancija i zalog za budućnost", zaključila je guvernerka. 


Izvor: B92/Tanjug
Foto: B92/Mondo
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti