O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Najviši srpski zvaničnici danas sa Josipovićem
16. Oktobar 2013. godine
Najviši srpski zvaničnici razgovaraće danas sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem koji je u poseti Beogradu a, kako se očekuje, biće reči i o novim ali i starim temama -
ćirilici, ratnim zločinima, nestalim osobama, penzijama za izbegle, pravima manjina, ali i tužbi i kontratužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija međusobno podnele pred Međunarodnim sudom pravde.
Ivo Josipović
Ispred Palate Srbija biće priređen svečani doček, a sa gostom iz Zagreba najpre će razgovarati predsednik Tomislav Nikolić. Predsednicima će se zatim pridružiti i državne delegacije a potom će, u njihovom prisustvu, biti potpisan Sporazuma o saradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Sa gostom iz Zagreba razgovaraće i premijer Ivica Dačić, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, a planirano je da se on obrati i poslanicima Skupštine Srbije.
 
U odnosima dve zemlje postoje nerešena pitanja, ali predsednici ističu spremnost da o tim pitanjima razgovaraju i ukazuju na potrebu jačanja saradnje.
 
- Poseta hrvatskog predsednika je veoma značajna za unapređenje regionalne saradnje i predstavlja jasan signal da u regionu vlada politička stabilnost. Za Srbiju je to posebno značajno u daljem toku evropskih integracija jer, kao važna zemlja regiona, Srbija šalje jasnu poruku da se svi problemi mogu rešiti kroz otvoreni i konstruktivni dijalog - kazala je savetnica predsednika Nikolića Stanislava Pak Stanković radiju "Slobodna Evropa".

Prema njenim rečima, veoma je važno, pre svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj, da dođe do potpunog otopljavanja odnosa dveju zemalja, a prvi zvanični susret predsednika biće veoma važna poruka međunarodnoj zajednici.

- Budućnost dobre međusobne saradnje će sasvim sigurno imati svoju operacionalizaciju već danas - kazala Pak Stanković.

Ona je dodala da je poruka iz Hrvatske da Zagreb u ovom trenutku ne namerava da povuče tužbu protiv Srbije za genocid bila iznenađenje za Beograd.

- Mi smo zaista očekivali da će biti povučena hrvatska tužba i bili smo spremni, ako do toga dođe, da i mi povučemo svoju tužbu. Međutim, kako proces ide dalje, naši stručnjaci, pravni eksperti će raditi na tom slučaju - rekla je savetnica predsednika Srbije.

Povodom problema sa upotrebom ćiriličnih natpisa u Vukovaru i drugim mestima, Srbija, prema njenim rečima, ne želi da diže nikakve tenzije.
 
- Zakon o manjinama se mora primenjivati i mi cenimo izjave koje su sa hrvatske strane bile ohrabrujuće da se table moraju ostaviti na tim mestima, da se ne smeju skidati. Mi smo uvereni da će se to na kraju i primeniti - objasnila je savetnica predsednika Srbije.

Povodom pitanja nestalih, Pak Stanković je rekla da srpska strana shvata značaj rešavanja problema nestalih, ali da se to mora činiti obostrano, odnosno da je to stvar reciprociteta.

Predsednik Srbije je u nedavnom intervjuu za zagrebački "Jutarnji list" ocenio da je stanje međudržavnih odnosa Srbije i Hrvatske "bolje nego što je ikada bilo" zato što je, kako je rekao, "iskrenije nego što je ikada bilo".

- Naravno da sve moramo popraviti, lečiti bolna mesta, moramo zatvoriti čelična vrata svoje prošlosti i to ostaviti istoriji, ostaviti sećanja i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti - poručio je Nikolić.

Nikolić i Josipović su se više puta do sada sastajali na marginama međunarodnih skupova. Nikolić je bio u Zagrebu na proslavi povodom ulaska Hrvatske u EU, a današnji susret biće prvi bilateralni sastanak dvojice predsednika otkako je Nikolić došao na čelo Srbije krajem maja prošle godine. Razlog zašto se ovoliko čekalo su bile izjave Nikolića o Vukovaru i Srebrenici na početku mandata.

Sa druge strane, Josipović poručuje da su Srbija i Hrvatska i dalje usmerene na jačanje saradnje i da se, što se tiče rešavanja otvorenih pitanja, zvanični Zagreb sigurno neće služiti ucenama da bi došla do nekog cilja.

Međusobne tužbe Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu nisu odlučujuće za odnose dve zemlje, rekao je on u intervjuu "Politici".
 
U delegaciji Srbije su, pored predsednika Nikolića, i ministar pravde Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i savetnici predsednika: Marko Đurić, Oliver Antić, Predrag Mikić i Stanislava Pak Stanković.

U delegaciji Hrvatske će pored Josipovića biti ministar branitelja Predrag Matić, zamenik ministra spoljnih i evropskih poslova Joško Klisović, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić i savetnici: za spoljne poslove Romana Vlahutin, za evropske poslove Mirjana Mladineo, za unutrašnju politiku Siniša Tatalović, za privredu Tamara Obradović Mazal.

Izvor: Blic/Tanjug
Foto: Blic
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti