O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Konferencija: Srbija da stavi moratorijum na Zakon o GMO
18. Oktobar 2013. godine
Republika Srbija treba da se obaveže da će staviti moratorijum na izmene Zakona o genetički modifikovanim organizmima, koji je usvojen 2009. godine u trajanju od deset godina, zaključak je konferencije o primeni GMO tehnologije, njenim štetnim uticajima na zdravlje čoveka, sistemsko uništavanje poljoprivrede i ekonomije Srbije.
Prema tom Zakonu, Srbija strogo zabranjuje gajenje proizvoda od GM organizama u komercijalne svrhe i potrebe trgovine.
 
Ipak, nasuprot postojećem restriktivnom zakonu, samo u 2010. godini, otkriveno je 200 tona GM soje na našim poljima, dok su tokom 2011, od 26 uzoraka gde se tražila GM soja, samo 3 uzorka bila negativna - 23 uzorka, bila su genetski modifikovana, navodi se u saopštenju.
 
Kako je istaknuto, nepoštovanje zakona kada je reč o obeležavanju namirnica dobijenih od GM organizama, takođe predstavlja ozbiljan problem.
 
Oko 70 gradskih i opštinskih skupština je tokom proteklih meseci usvojilo Deklaraciju protiv uzgoja, korišćenja i prometa GMO, izjavio je profesor Miladin Ševarlić, autor prve nacionalne Deklaracije protiv GMO.
 
Prema njegovim rečima, uprkos pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Srbija nije u dužnosti da prihvati uvoz GM hrane, ukoliko ne želi.
 
Ševarlić je sitakao da rezultati svih dosadašnjih anketa ukazuju da građani ne žele GMO i da smo moralno obavezni da svojim naslednicima ostavimo Srbiju bez GMO.
 
Srbija je po agrarnim resursima potecijalno relativno značajan izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i svoju pozicioniranost na međunarodnom tržištu treba da obezbeđuje sa proizvodima iz organske i integralno kontrolisane poljoprivredne proizvodnje, a ne uzgojem, preradom i plasmanom proizvoda na bazi GMO.
 
Konferenciju su organizovali Građanska inicijativa Srbija bez GMO, Fond Organska Srbija, Festival zdravlja Beograd i Dom Zdravlja "Stari grad".

Izvor: Blic
Foto: Blic
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti