O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kacin: Pristupni pregovori da počnu u decembru
25. Oktobar 2013. godine
U nacrtu ovogodišnjeg izveštaja Evropskog parlamenta (EP) Srbija je pohvaljena za napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, ali i za borbu protiv korupcije i uvođenje paketa ekonomskih mera.
Iako insistira na daljem jačanju vladavine prava , nezavisnosti sudstva, javne administracije i medija, izvestilac EP, Jelko Kacin, poziva na otvaranje pristupnih pregovora Srbije u decembru ove godine.

Kacin je Odboru za spoljnu politiku EP predstavio nacrt najnovijeg izveštaja o Srbiji. On se, na početku svog izlaganja, pozvao na ocenu Evropske komisije da je 2013. godina za Srbiju bila „istorijska godina“ u kojoj je „zemljotvorila“ novu stranicu saradnje kako sa EU, tako i sa susedima, uz dodatno intenziviranje unutrašnjih reformi.

Fokus na vladavini prava u Srbiji

Drugi deo Kacinovog nacrta izveštaja o Srbiji odnosi se na unutrašnje reforme u zemlji, sa fokusom na pitanja koja se nalaze u osnovama pristupnog procesa, kao što su vladavine prava i zaštite ljudskih i manjinskih prava, uključujući i prava LGBT populacije. Pozdravljen je početak skrininga EU-Srbija, kao i strategija Evropske komisije da se u pregovorima o članstvu među prvim otvore poglavlja koja se odnose na pravdu, slobode i prava.

Kacin navodi da je srpsko rukovodstvo počelo „sistematsku borbu protiv korupcije u zemlji, neophodnu za dinamiku i uspeh u reformama na evropskom putu.“ Istovremeno u nacrtu izveštaja poziva se na jačanje nezavisnosti sudstva i javne administracije i ubrzanje reforme pravosuđa.

Kritike zbog otkazivanja Parade ponosa

Početak pregovora u decembru?

Kada je reč o ekonomskoj situaciji, izvestilac Evropskog parlamenta posebnu pažnju je skrenuo na visok stepen nezaposlenosti u Srbiji. On je izrazio nadu u uspeh najavljenog paketa ekonomskih mera, koje podržavaju Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

„Posebna pažnja bi trebalo da se usmeri na rekonstrukciju javnih preduzeća. Poslovno okruženje mora da bude poboljšano zbog ključne važnosti privatnog sektora u ekonomskom oporavku zemlje“, rekao je Kacin. Izvestilac Evropskog parlamenta je svoje obraćanje Spoljnopolitičkom odboru EP zaključio pozivom da se prva Međuvladina konferencija EU i Srbije održi već u decembru ove godine, kako bi Srbija mogla da krene napred na putu ka EU.

Izvor: DW

Marina Maksimović, Brisel
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti