O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kacin: Pristupni pregovori da počnu u decembru
25. Oktobar 2013. godine
U nacrtu ovogodišnjeg izveštaja Evropskog parlamenta (EP) Srbija je pohvaljena za napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, ali i za borbu protiv korupcije i uvođenje paketa ekonomskih mera.
Jelko Kacin
Iako insistira na daljem jačanju vladavine prava , nezavisnosti sudstva, javne administracije i medija, izvestilac EP, Jelko Kacin, poziva na otvaranje pristupnih pregovora Srbije u decembru ove godine.

Kacin je Odboru za spoljnu politiku EP predstavio nacrt najnovijeg izveštaja o Srbiji. On se, na početku svog izlaganja, pozvao na ocenu Evropske komisije da je 2013. godina za Srbiju bila „istorijska godina“ u kojoj je „zemljotvorila“ novu stranicu saradnje kako sa EU, tako i sa susedima, uz dodatno intenziviranje unutrašnjih reformi.
Šta će reći šefovi diplomatija zemalja članica EU?
Kacin je poseban fokus stavio na „istorijski značaj“ Briselskog sporazuma postignutog u dijalogu Beograda i Prištine. Istovremeno naglašena je i neophodnost primene dogovorenog u cilju napretka u procesu integracija obe strane.

„Lokalni izbori na Kosovu 3. novembra predstavljaju važnu odrednicu. Srpski lideri treba da nastave sa ohrabrivanjem srpske zajednice na Kosovu da učestvuje na ovim izborima. Istovremeno, oni moraju učiniti sve kako bi sprečili pretnje i napade na različite izborne liste i kandidate sa severa Kosova, što može dovesti u pitanje legitimitet i rezultate izbora“, rekao je Kacin.

Izvestilac za Srbiju, ocenjuje da će „normalizacija odnosa između Srbije i Kosova imati poteškoća i u budućnosti“, ali i dodaje da je taj proces postao nepovratan.

Fokus na vladavini prava u Srbiji

Drugi deo Kacinovog nacrta izveštaja o Srbiji odnosi se na unutrašnje reforme u zemlji, sa fokusom na pitanja koja se nalaze u osnovama pristupnog procesa, kao što su vladavine prava i zaštite ljudskih i manjinskih prava, uključujući i prava LGBT populacije. Pozdravljen je početak skrininga EU-Srbija, kao i strategija Evropske komisije da se u pregovorima o članstvu među prvim otvore poglavlja koja se odnose na pravdu, slobode i prava.

Kacin navodi da je srpsko rukovodstvo počelo „sistematsku borbu protiv korupcije u zemlji, neophodnu za dinamiku i uspeh u reformama na evropskom putu.“ Istovremeno u nacrtu izveštaja poziva se na jačanje nezavisnosti sudstva i javne administracije i ubrzanje reforme pravosuđa.

Kritike zbog otkazivanja Parade ponosa

Tanja Miščević, šefica srpskog pregovaračkog tima
U nacrtu izveštaja o Srbiji, koji bi Evropski parlament trebalo da usvoji u januaru sledeće godine, postoji i kritički osvrt na odluku Vlade u Beogradu da zabrani održavanje Parade ponosa. „Vlast u Srbiji mora da učini sve u borbi protiv organizovanih kriminalnih i huliganskih grupa i tako osigura vladavinu prava u zemlji i zaštitu svih manjina. Ovde se ne radi o nametanju evropskih vrednosti Srbiji, ovde je reč o poštovanju osnovnih prava i prava zagarantovanih srpskim Ustavom“, izjavio je Kacin.


Vlasti u Srbiji pozvane su i da brže primenjuju strategiju usvojenu u oblasti medija i osiguraju nezavisnost medija i transparentnost njihovog vlasništva. Istovremeno Kacin je u Strazburu skrenuo pažnju na što skorije rešavanje pitanja finansiranja Javnog servisa Srbije.

Početak pregovora u decembru?

Kada je reč o ekonomskoj situaciji, izvestilac Evropskog parlamenta posebnu pažnju je skrenuo na visok stepen nezaposlenosti u Srbiji. On je izrazio nadu u uspeh najavljenog paketa ekonomskih mera, koje podržavaju Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

„Posebna pažnja bi trebalo da se usmeri na rekonstrukciju javnih preduzeća. Poslovno okruženje mora da bude poboljšano zbog ključne važnosti privatnog sektora u ekonomskom oporavku zemlje“, rekao je Kacin. Izvestilac Evropskog parlamenta je svoje obraćanje Spoljnopolitičkom odboru EP zaključio pozivom da se prva Međuvladina konferencija EU i Srbije održi već u decembru ove godine, kako bi Srbija mogla da krene napred na putu ka EU.

Izvor: DW
Foto: DW
Marina Maksimović, Brisel
Zvanično je kraj
22. Mart 2023. godine
Arhiva vesti