O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nikolić: Srbija više nema neprijatelja
31. Oktobar 2013. godine
MOSKVA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Moskvi da je Srbija politički napredovala ove godine i da više nije izopštena iz svetske zajednice.
"Srbija je otvorila odavno zatvorena vrata ili neka vrata koja ranije nikad nije ni otvorala i uspostavila ponovo sva svoja stara prijateljstva, Srbija više nema neprijatelja nigde u svetu. O Srbiji niko ne govori ružne reči, Srbija više nije izopštenik iz svetske zajednice", rekao je Nikolić juče u intervjuu za "Glas Rusije".
I u ekonomskom pogledu Srbija je deo svetske zajednice, rekao je Nikolić, primetivši da će se "velike sile, koje su izazvale svetsku krizu, iz nje nekako izvući, a nama, malima, ostaje da trpimo posledice onoga na šta nismo mogli da utičemo".

"Zbog toga smo se mi previše zaduživali, ali sada uvodimo novu filozofiju ekonomije, a to je ne uzimati više kredita, ići u strateško partnerstvo, u koncesije, na potpuno drugačiji način obnoviti srpsku privredu", rekao je Nikolić.

Srbija, prema njegovim rečima, intenzivira odnose i sa Rusijom, Kinom, Emiratima, Afrikom.

Nažalost, Evropa je jedini kontinent koji ovog časa zaostaje u privrednom razvoju, dodao je on..

Upitan koje događaje iz kulturnog života Srbije izdvaja kao značajne, Nikolić je rekao da je to, pre svega, obeležavanje 1.700 godina hrišćanstva, Milanskog edikta.

"I ta završna svečanost u oktobru, kojoj su prisutstvovali svi pravoslavni patrijarsi, među njima i patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril, bila je, čini mi se, jedan od najimpozantnijih skupova, koji su se u poslednje vreme odigrali u pravoslavlju", rekao je on.

Srbija se priprema i za obeležavanje početka Prvog svetskog rata iduće godine, rekao je Nikolić, konstatujući da ima i onih koji će, možda, osuditi Srbiju za izbijanje tog rata.

"I mi ćemo se obratiti i Rusiji i Grčkoj, Francuskoj, Engleskoj, saveznicima u Prvom svetskom ratu da dostojno to obeležimo. Mislim da se Rusija uključuje prvi put ove godine u tako jedno obeležavanje", rekao je on.

Prema njegovim rečima, apsolutno je prihvatljivo da oni koji su taj rat izazvali i izgubili ga učestvuju, ali je neprihvatljivo da ne učestvuje Srbija, koja je uz Rusiju dala najveće žrtve u svim svetskim ratovima".

Nikolić je podsetio da srpski i ruski narod imaju mnogo sličnosti kao dva otvorena naroda.

Srbija, nažalost, nema dovoljno sredstava da svoju kulturu i potencijale, tradicije dovoljno snažno predstavi u svetu, ali se trudi koliko god može, konstatovao je Nikolić, navodeći kao primer obeležavanje 70 godina od smrti Nikole Tesle u Njujorku prvim spomenikom.

"Dakle, ima Srbija čime da se pohvali i mislim da će to biti mnogo jasnije iduće godine", poručio je on.

Nikolić sa Putinom razgovorao i o radnim dozvolama

Tomislav Nikolić i Vladimir Putin razgovarali su i o olakšicama pri dobijanju radnih dozvola za državljane Srbije i mogućem povećanju kvota, rekla je novinarima u Moskvi direktorka Kancelarije za dijasporu Slavka Drašković koja je takođe učestvovala na Srpsko-ruskoj investicionoj konferenciji.

Drašković je rekla da se ona sastala sa predsednikom Srbije i prenela mu molbe poslovnih ljudi iz srpske dijspore u Rusiji da pokrene pitanje definisanja i povećanja kvota za radne dozvole, olakšanja dobijanja procedure i povećanja broja dozvola za kamione.

Prema njenim rečima o tome su dvojica predsednika razgovarali između ostalog u sredu u Kremlju, a predsednik Srbije joj je preneo, rekla je, da je od Putina dobio pozitivan odgovor.

Drasković je u Moskvi imala niz sastanaka sa nekoliko udruženja Srba u dijaspori, kao i sa srpsKim privrednicma koji rade u Rusiji.

Takođe, direktorka Kancelarije za dijasporu imala je i susrete o pitanjima osnivanja srpsko kulturnog centra u Moskvi i srpskog distributivnog centra.

Izvor: RTV/Tanjug
Foto: RTV/FoNet
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti