O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zbog kosovskih izbora ugrožen put Srbije u EU?
06. Novembar 2013. godine
Incidenti na Kosovu mogli bi usporiti pregovore Srbije i EU, jer su ovi izbori označeni kao uslov za dobijanje datuma
Zabrinuta... Tanja Miščević
BEOGRAD - Rizično.
Neredi na izborima na severu Kosova mogli bi ugroziti evropski put Srbije, budući da su označeni kao najvažniji uslov za dobijanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU.
Prema rečima profesora na FPN Predraga Simića, Brisel neće proglasiti izbore neuspešnim i u prilog tome navodi izjavu Maje Kocijančić, portparolke Ketrin Ešton, visoke komesarke za spoljnu politiku i bezbednost EU, da su izbori na Kosovu odlično organizovani.

- Vruć kesten je stavljen u ruke srpske vlade. Videćemo šta će danas objaviti EU. Ipak, izvesno je da ovo neće olakšati da Srbija počne pregovore u januaru - kaže Simić.
S druge strane, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić tvrdi da incidenti na izborima na KiM ni na koji način ne ugrožavaju implementaciju Briselskog sporazuma niti predstavljaju veliki korak unazad. 

Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima, navela je da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine ima značajnu ulogu u pregovorima sa EU i ocenila da incidenti u Kosovskoj Mitrovici nisu odraz demokratskog razvoja.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da će posmatračke misije EU i OEBS dati svoje mišljenje o regularnosti jučerašnjih izbora na Kosovu.
- Važno je da su sve zainteresovane strane, uključujući Beograd i Prištinu, odlučne u sprovođenju Briselskog sporazuma. Svaka vrsta nasilja treba da bude osuđena - kazao je Davenport.

Tači i Dačić u sredu u Briselu

Hašim Tači i Ivica Dačić sastaće se u sredu u Briselu, o čemu ih je obavestila visoka predstavnica EU za spoljne poslove Ketrin Ešton, piše prištinski list Tribuna. Cilj susreta u okviru normalizacije odnosa je procenjivanje izbora održanih u nedelju 3. novembra i početak aktivnosti za formiranje zajednice srpskih opština.

Izvor: Kurir
Foto: Kurir/FoNet
E.K.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti