O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Južni tok donosi Srbiji 1,7 milijardi evra
12. Novembar 2013. godine
Deonica gasovoda kroz Srbiju duga je 421 kilometara i zahvaljujući njemu naša zemlja će postati regionalno energetsko čvorište
Foto: Tanjug
Posle najave da radovi na izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju zvanično počinju 24. novembra ove godine, Srbiju, po oceni stručnjaka, očekuje realizacija jedne od najvrednijih investicija u poslednjih nekoliko decenija i “prvi pravi projekat” koji će doneti veliku korist i investicije vredne 1,7 milijardi evra.

Početak izgradnje tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju dogovoren je juče u Beogradu, prilikom susreta srpskog političkog vrha sa delegacijom ruskog Gasproma, predvođenom predsednikom Upravnog odbora ruske kompanije Aleksejem Milerom.

Ruska strana je predložila da 24. novembra svečano budu potpisana još tri dokumenta: sporazum o transportu gasa kroz Srbiju, sporazum o finansiranju srpskog udela i posebni ugovor sa Vladom Republike Srbije.

Svečani početak radova na Južnom toku u Srbiji očekuje se, prema ranijim najavama, kod sela Kovilja u Vojvodini, a u februaru bi trebalo da krenu i praktično radovi.

Deonica gasovoda kroz Srbiju duga je 421 kilometara i vredna je 1,7 milijardi evra, a na njenoj izgradnji će biti uposleno nekoliko hiljada radnika i srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih delatnosti.
Foto: Tanjug/Filip Krainčić
Zahvaljujući ovom projektu, Srbija će postati regionalno energetsko čvorište.

Ulaz Južnog toka iz Bugarske u Srbiju biće kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, uz dva planirana odvojka ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a razmatra se i mogućnost da jedan krak gasovoda ide ka Makedoniji i Kosovu i Metohiji.

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće “Južni tok Srbija”, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.

Za taj gasovod pripremljena je lokacijska dozvola, glavni idejni projekat i prostorni plan područja posebne namene, a Srbija je usvojila i poseban zakon o Južnom toku, koji će doprineti ubrzanju eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda kroz Srbiju.

Najavljeno je da će za Južni tok kroz Srbiju u 2014. godini biti na raspolaganju 500 miliona evra. Puštanje u rad gasovoda je planirano do kraja 2015.

Izvor: Telegraf
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti