O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Republika Srpska ne može kao Kosovo"
22. Novembar 2013. godine
Bivši funkcioner Saveza komunista Jugoslavije, advokat Azem Vlasi, posetio je Tuzlu, gde je održana promocija knjige "Stogodišnji put slobode“. On je drugima je prepustio da govore o knjizi, ali je pričao o odnosu Srbije i Kosova, kao i o odnosu BiH i Kosova.
Dobio ovacije u Tuzli: Azem Vlasi, bivši funkcioner SFRJ
"Nažalost građani Kosova u BiH mogu doći samo s vizom, dok sam srećan što vlasti Kosova ne primenjuju princip reciprotiteta. Takođe, osvrnuo bih se na povlačenja paralela između Kosova i Republike Srpske kao poslednjeg ostatka velikosrpske hegemonističke politike. Kosovo je imalo svoj identitet, Kosovo je postala država zahvaljujući otporu okupaciji, a nije stvoreno na politici etničkog čišćenja i zločina“, kazao je Vlasi i rekao kako politika Srbije uvek kasni kada je reč o odnosima sa susedima."
 
"Evo u Vojvodini nema Albanaca i Bošnjaka, ali imaju problem. Srbija je faktički svedena na granice definisane Berlinskim kongresom. Odraz politike koji sprovodi Srbija je nedavno obavljena anketa u kojoj 75 posto ispitanika u Srbiji smatra kako nije moguć suživot s Albancima na Kosovu, dok u isto vreme, albanski narod koji je bio stogodišnja žrtva velikosrpske politike smatra kako je suživot moguć i to u 50 postotonom procentu“, zaključio je Azem Vlasi, koji je u Tuzli dobio gromoglasan aplauz, prenosi portal klix.ba.
 
Koautor, tuzlanski publicista i novinar Ekrem Avdić, naveo je kako je u knjizi pisano o skrivenim, tamnim mrljama istorije na ovim prostorima. Rezultati velikosrpske politike, prema Avdiću, ogledaju se u činjenici da je najveći kosovski grad Istanbul, odnosno da je od 1946. do 2009. godine s Kosova iselilo ili proterano blizu 200.000 Albanaca, prenosi klix.ba. 

Izvor: Vesti Online
Foto: Vesti Online
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti