O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Istorijski trenutak, prirodno da je ministarka prisutna
25. Novembar 2013. godine
Potpredsednik SNS Bratislav Gašić izjavio je večeras da je početak izgradnje "Južnog toka" istorijski trenutak jer je reč o investiciji vrednosti od preko milijardu i po evra, koja će u naredne dve godine zaposliti veliki broj građevinskih firmi.
Bratislav Gašić
On je, gostujući u Utisku nedelje TV B92, istovremeno istakao da nikada nije bilo dovedeno u pitanje da li će ministarka energetike Zorana Mihajlović biti prisutna današnjoj ceremoniji.
 
- Ministarka Zorana Mihajlović je juče ovlašćena da ispred Vlade Srbije potpiše sporazum - rekao je Gašić i dodao da je bilo "potpuno prirodno" da ona prisustvuje ovom važnom događaju.
 
Na pitanje da li je i Predsedništvo pomislilo da je to prirodno, istakao je da „prisustvo i potpisivanje sve govori" i dodao da nema nikakvih problema unutar Srpske napredne stranke, niti na relaciji Vlada - Predsedništvo.
 
Gašić je istakao da je SNS za godinu i po dana pokazala da završava započete projekte i da „ne gura stvari ispod tepiha". On je takođe najavio raskid svih štetnih ugovora po državu, ne precizirajući na koje ugovore misli.
 
Upitan da prokomentariše na koga je ministarka energetike Zorana Mihajlović mislila kada je rekla da jedan član Vlade radi protiv interesa države, i da li je reč o ministru Milanu Bačevicu, Gašić je odgovorio da on na to pitanje ne može da odgovori jer nije član Vlade, kao i da ga treba postaviti ministarki Mihajlović i predsedniku Vlade.
 
Član predsedništva DS Borislav Stefanović je projekat izgradnje "Južnog toka" kroz Srbiju okarakterisao kao važnu stvar za Srbiju i strateški projekat, ali je primetio da je "malo nekorektno" što na današnju ceremoniju nisu bili pozvani Boris Tadić i Vojislav Koštunica, koji su, kako je rekao, inicirali ceo projekat.
 
Izjavu ministarke Mihajlović o članu Vlade koji ne radi u interesu države, Stefanović je nazvao „krajnje problematičnom“, pozvavši je da razjasni na koga je mislila. 
Aleksandar Jugović
Potpredsednik SPO-a Aleksandar Jugović rekao je da ta stranka pozdravlja svaki partnerski odnos sa Rusijom, ali i da on mora biti transparentan. Srbija, dodao je, od 1.januara 2014.godine trasira svoj put ka Evropskoj uniji.
 
- Podržavamo svaki partnerski odnos sa Rusijom i sve mora biti transparentno, kako bi imalo i veću podršku, a vreme pred nama će pokazati da li je ispravno ili ne - rekao je Jugović.
 
Komentarišući odnos sa Rusijom naveo je da ga „zabrinjava dolazak (Sergeja) Šojgua u Srbiju posle čega je, kako kaže, usledio zahtev za pomilovanje Radeta Markovića, bišeg načelnika resora DB-a. Govoreći o Južnom toku, funkcioner LDP-a Bojan Đurić rekao je da je za tu partiju to "nastavak potpuno pogrešnog partnerstva sa Rusijom".

Gaššić:SNS ima kadrove, DS:Vučić nikako da izvuče nekog svog

Potpredsednik SNS Bratislav Gašić izjavio je večeras da je predlaganje nestranačkih kandidata u Privremeni organ grada Beograda dokaz povišene odgovornosti te stranke i uvažvanja interesa građana, a ne pokazatelj da nemaju svoje kadrove, kako to tvrde njihovi politički protivnici.
Borislav Stefanović
S druge strane, član Predsedništva DS Borislav Stefanović je ocenio da prvi potpredsednik Vlade i lider SNS Aleksandar Vučić "nikako da izvuče nekog svog, jer nema kadrove, nego ih dovodi sa strane, pa i bivše demokrate", a rekao je i da je pitanje da li će demokrate ostati u Privremenom organu.
 
Govoreći o Privremenom organu, Gašić je istakao da je to tehnički organ i da je zato SNS predložila dvoje ljude, van stranke, za koje smatra da iskustvom i znajem mogu da daju rezultate.
 
- Zar mislite da radimo ovo zbog jeftinih političkih poena ili zbog interesa Beograđana? Nije tačno da nemamo kadrove - rekao je Gašić.
On je dodao i da Nebojša Čović, kao nestranačka ličnost i nekadašnji gradonačelnik Beograda, može mnogo da pomogne u funkcionisanju grada.
 
- Imaćemo izbore i uporedićemo liste - poručio je Gašić.
 
Govoreći o primanjima članova Privremenog organa, Gašić je ocenio da je moralni čin što su se neki članovi odrekli plata, jer rade na drugim mestima, kao i da se i on, kao gradonačelnik Kruševca, odrekao plate koju daje za izradu burmi za mlade bračne parove u tom gradu. Na pitanje zbog čega će SNS saradjivati sa SPO, Gašić je pitao šta je čudno da određene političke grupacije, a to nije samo SPO, sa njima žele da naprave modernu Srbiju.
 
- Mi i kroz Privremeno veće i Vladu pokazujemo da želimo širi konsenzus - rekao je Gašić.
 
Potpredsednik SPO-a Aleksandar Jugović naveo je da je na sastanku Vučića i lidera-a SPO Vuka Draškovića dogovoren strateški sporazum o partnerstvu na ponovljenim lokalnim izborima i budućim parlamentarnim.
 
- Moramo podržati sve u interesu građana Srbije, a to je primena Briselskog sporazuma - rekao je Jugović, dodajući da je SNS mnogo veći partner, ali da snaga stranke "ne leži samo u broju njenih glasova, već i u realizaciji programa stranke".
Jugović je rekao i da je saradnja SNS i SPO prema programskim ciljevima u potpunosti logična, dodajući da je SPO u tehničkom smislu opozicija, jer nema predstavnika u Vladi Srbije, ali ne može biti opozicija svom programu. Na pitanje zašto je SPO potreban SNS, Jugović je pitao zašto su oni bili potrebni Borisu Tadiću.
 
- Sa nama je pobedio 2008. godine, a 2012. bez nas izgubio - rekao je Jugović.
 
O Privremenom organu u Beogradu govorio je i Stefanović, istakavši da je veliko pitanje da li će predstavnica te stranke u Privremenom veću i ostati u tom telu.
 
- Oni ne žele da je zovu na sednice, bave se parapartijskim istragama, a tužilaštvo je imalo više od godinu dana da nam nađe nešto i nije - rekao je Stefanović.
 
On je dodao i da Tatjana Pašić (DS) zna kako se upravlja lokalnom samouoravom i da je u interesu građana da ona "bude svedok onoga što se radi u Privremenom organu i da iznese podatke o tome u javnost". Stefanović je odbacio navode o visini dugovanja grada koji se ovih dana mogu čuti u javnosti.
 
- Sve je to politička akrobatika Aleksandra Vučića koji je pokušao da napravi dogovor sa što većim brojem političkih stranaka, koji zele da priđu trpezi gazde. Oni koji nisu prešli cenzus ne treba da uđu u Veće, jer onda bi trebalo da uđu i Dveri i URS... Mora se voditi računa o strukturi skupštini - rekao je Stefanović.
Bojan Đurić
Potpredsednik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić je rekao da "nismo u junačkoj pesmi" i da nije u redu to što Stefanović govori.
 
- Mi smo vam na sastanku jasno rekli da smo spremni i da želimo u Privremeno veće, da mislimo da je to dobro za sve i da bi tako relaksirali atmosferu. Niste rekli vi trčite prema trpezi gospodara. Ozbiljna politika nije ulazak u bunker i bacanje bombi... Ako vam je bio cilj da LDP ne uđe u Veće, to ste ostvarili - naveo je Đurić.
 
On je rekao i da nije tačno da je SNS odlučila da LDP ne uđe u Privremeno veće, već su liberali doneli tu odluku.
 
- Svojim kredibilitetom i čašću garantujem da smo mi doneli odluku da ne uđemo u Privremeno veće - naveo je Đurić.
 
On je rekao i da LDP na predstojeće izbore u Beogradu ide samostalno, sa svojom listom i pod svojim imenom, kao i da liberali smatraju da je neminovno da dođe do parlamentarnih izbora do kraja zime. Govoreći o nestranačkim ličnostima u Privremenom organu, Đurić je naveo da njihovo predlaganje samo po sebi ne mora da bude znak slabosti.
 
- Mislim da će poltička atmosfera u nedeljama pred izbore biti i dalje zatrovana i mislim da SNS trenutno ima dosta problema da pokrije sva mesta koja namerava da uzme, ali to je za nas motivacija - zaključio je Đurić i najavio da će LDP glasati protiv budžeta za 2014. godinu.

Izvor: Blic/Tanjug
Foto: Blic/V. Lalić, N. Kostić, FoNet
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti