O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Samohrana majka ustala protiv ugnjetavanja u NIS-u
26. Novembar 2013. godine
Jasmina Slijepčević ustala protiv ugnjetavanja u Naftnoj industriji Srbije. Tuži NIS, jer je u oktobru proglašena tehnološkim viškom, a spada u tzv. zaštićenu kategoriju
Jasmina Slijepčević
NI to što je Naftna industrija Srbije krajem septembra donela program rešavanja viška zaposlenih u toj kompaniji, koji štiti samohrane majke, trudnice i porodilje od otkaza sve do 2015. godine, nije pomoglo Jasmini Slijepčević da zadrži posao. Iako sama podiže dete, njoj je rešenje o otkazu predato 11. oktobra, bez ikakvog obrazloženja, zbog čega je ona tužila, treći put, svoju sad već bivšu kompaniju.


Prvu tužbu je već dobila prvostepenom presudom, a tužila ih je zato što je prošle godine poslata 45 dana na prinudni odmor. Drugu tužbu podnela je zbog mobinga, odnosno, kako kaže, zbog konstantnog pritiska na zaposlene da sami daju otkaz i odu iz firme.

- U NIS sam bila zaposlena 21 godinu, a verujem da su me izuzeli iz interne kompanijske odluke zato što sam odbila da povučem ovu drugu tužbu, za mobing - priča Jasmina Slijepčević (52) za "Novosti". 

- Na poslednjem ročištu povodom te tužbe pojavio se i direktor sektora Isidor Popadić, a sutradan mi je dao ultimatum: da odustanem od tužbe, ili ću u suprotnom dobiti otkaz. Pošto je tad već bila doneta interna odluka kompanije da su samohrani roditelji zaštićeni, Jasmina se, kaže, nije uplašila i odbila je da povuče tužbu. Uprkos svemu, otkaz joj je ipak uručen pre mesec i po dana.

Kako priča naša sagovornica, koja je u NIS bila zaposlena u sektoru administrativno-tehničke podrške, u kompaniji se svaka tri meseca oko 300 ljudi proglašava viškom.


USPEŠNA ĆERKA
JASMINA je samohrana majka, ima ćerku, koja je jedna od uspešnijih mladih devojaka u Novom Sadu. Osim što je treća godina u specijalnom odeljenju za talentovane matematičare u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", njena ćerka je i uspešan sportista u veslačkom klubu "Danubius". - Otpuštaju ljude, a onda preko raznih agencija iznajmljuju istu tu radnu snagu, ali za mnogo manje para. Tako krše ljudska i radna prava, jer im je krajnji cilj jeftina radna snaga - objašnjava Jasmina, koja ne odustaje od borbe za svoja prava. 

- Osim toga, konstantno koriste uslugu države "prva šansa": mlade koriste godinu dana, ne plaćaju ih, jer to radi država, a kad istekne ugovor, ne zadržavaju ih, ma koliko stručni bili, već im saopštavaju da više nisu potrebni.

Direktor ATP sektora, Isidor Popadić, koga je Jasmina optužila da ju je ucenio otkazom, nije želeo da razgovara za "Novosti". Saslušavši naša pitanja, kratko je rekao da on ne sme da daje nikakve izjave, te da se obratimo Sektoru za odnose s javnošću.

- Shvatite me, ja to ne smem. Kodeks je takav, ne bih zato ništa komentarisao - rekao je Popadić.

Izvor: Večernje novosti
Foto: Večernje novosti
I. Brcan
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti